Рев 4733/2021 3.19.1.25.1.4

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рев 4733/2021
10.09.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бисерке Живановић, председника већа, Споменке Зарић, Весне Субић, Добриле Страјина и Катарине Манојловић Андрић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Ненад Вулетић, адвокат из ..., против тужене Републике Србије, Привредни суд у Суботици, коју заступа Државно правобранилаштво, Одељење у Суботици, ради накнаде материјалне штете, одлучујући о ревизији тужиоца изјављеној против пресуде Вишег суда у Суботици Гж рр 644/20 од 27.04.2021. године, у седници одржаној 10.09.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

НЕ ПРИХВАТА СЕ одлучивање о ревизији тужиоца, као о изузетно дозвољеној.

ОДБАЦУЈЕ СЕ, као недозвољена, ревизија тужиоца изјављена против пресуде Вишег суда у Суботици Гж рр 644/20 од 27.04.2021. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Суботици Прр1 610/19 од 18.05.2020. године, делимично је усвојен тужбени захтев, обавезана је тужена да тужиоцу на име имовинске штете по основу повреде права на суђење у разумном року исплати износ од 32.167,73 динара, на име главног дуга, као и износ од 82.810,86 динара, на име камате на главни дуг обрачунате до 11.05.2009. године. У преосталом делу тужбени захтев за исплату законске затезне камате, како је изреком наведено, је одбијен. Обавезана је тужена да тужиоцу исплати трошкове парничног поступка у износу од 23.400,00 динара, са законском затезном каматом од извршности до исплате.

Пресудом Вишег суда у Суботици Гж рр 644/20 од 27.04.2021. године, одбијена је жалба тужиоца и жалба тужене и првостепена пресуда потврђена. Захтев тужиоца и захтев тужене за накнаду трошкова жалбеног поступка, су одбијени.

Против правноснажне другостепене пресуде, тужилац је благовремено изјавио ревизију због погрешне примене материјалног права, с тим што је предложио да се ревизија сматра изузетно дозвољеном, у складу са одредбом члана 404. Закона о парничном поступку.

Одредбом члана 404. став 1. Закона о парничном поступку - ЗПП („Службени гласник РС“ бр. 72/11, 55/14, 87/18), прописано је да посебна ревизија се може изјавити због погрешне примене материјалног права и против другостепене пресуде која се не би могла побијати ревизијом, ако је по оцени Врховног касационог суда, потребно размотрити правна питања од општег интереса или у интересу равноправности грађана, ради уједначавања судске праксе, као и када је потребно ново тумачење права. Према ставу 2. истог члана, испуњеност услова за изузетну дозвољеност ревизије Врховни касациони суд цени у већу од пет судија.

По оцени Врховног касационог суда, нису испуњени законски услови за одлучивање о ревизији као изузетно дозвољеној, у смислу члану 404. став 1. ЗПП. Нема разлога који указују на потребу разматрања правних питања од општег интереса или правних питања у интересу равноправности грађана, као ни потребе за уједначавањем судске праксе или новим тумачењем права. Имајући у виду да се тужбени захтев односи на потраживање у новцу, а ревизија је изјављена на део одлуке о камати, као споредном потраживању, то нема места одлучивању о ревизији као изузетно дозвољеној.

Из наведених разлога Врховни касациони суд је одлучио као у ставу првом изреке, на основу члана 404. став 2. ЗПП.

Врховни касациони суд је испитао дозвољеност изјављене ревизије у смислу члана 410.став 2. ЗПП и утврдио да ревизија није дозвољена.

Будући да је ревизија изјављена против другостепене пресуде у делу којим је одлучено о камати, као споредном захтеву, то ревизија није дозвољена. Ово из разлога јер је чланом 28. ЗПП прописано да ако је за утврђивање стварне надлежности, права на изјављивање ревизије и у другим случајевима прописаним у овом закону меродавна вредност предмета спора, као вредност предмета спора узима се вредност главног захтева (став 1.), док се камате, уговорна казна и остала споредна тражења, као и трошкови поступка не узимају у обзир ако не чине главни захтев (став 2.).

Из наведених разлога, Врховни касациони суд је одлучио као у ставу другом изреке, на основу члана 413. ЗПП.

Председник већа - судија

Бисерка Живановић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић