Rev 570/2020 3.19.1.25.1.4

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev 570/2020
12.02.2020. godina
Beograd

 

Vrhovni kasacioni sud u veću sastavljenom od sudija Jasminke Stanojević, predsednika veća, Biserke Živanović, Spomenke Zarić, Ilije Zindovića i Gordane Komnenić, članova veća, u parnici tužilje AA iz ..., čiji je punomoćnik Marija Joksović, advokat iz ..., protiv tužene Republike Srbije, Visoki savet sudstva, Privredni sud u Somboru, koju zastupa Državno pravobranilaštvo, Odeljenje u Subotici, radi isplate, odlučujući o reviziji tužilje izjavljenoj protiv presude Višeg suda u Somboru Gžrr 207/19 od 29.07.2019. godine, u sednici od 12.02.2020. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE PRIHVATA SE odlučivanje o reviziji tužilje, izjavljenoj protiv presude Višeg suda u Somboru Gž. rr 207/19 od 29.07.2019. godine, kao izuzetno dozvoljenoj.

ODBACUJE SE kao nedozvoljena revizija tužilje izjavljena protiv presude Višeg suda u Somboru Gž. rr 207/19 od 29.07.2019. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Somboru Prr. 543/18 od 14.02.2019. godine, stavom prvim izreke delimično je usvojen tužbeni zahtev. Stavom drugim izreke tužena je obavezana da tužilji isplati na ime novčanog obeštećenja zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku iznos od 400 evra sa zakonskom zateznom kamatom od presuđenja do isplate, u dinarskoj protivvrednosti na dan isplate prema srednjem kursu Narodne banke Srbije. Stavom trećim izreke odbijen je tužbeni zahtev tužilje preko dosuđenog iznosa. Stavom četvrtim izreke tužena je obavezana da tužilji naknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 13.500 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od izvršnosti do isplate.

Presudom Višeg suda u Somboru Gžrr 207/19 od 29.07.2019. godine stavom prvim izreke preinačena je prvostepena presuda u delu koji se odnosi na troškove parničnog postupka tako što je tužena obavezana da tužilji na ime parničnih troškova isplati još 6.000 dinara na način i pod uslovima kao u prvostepenoj presudi. U preostalom delu, žalba tužilje je odbijena i potvrđena prvostepena presuda. Stavom drugim izreke odbijen je zahtev tužilje za naknadu troškova žalbenog postupka.

Protiv drugostepene presude, tužilja je blagovremeno izjavila reviziju zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešne primene materijalnog prava i iz razloga propisanih članom 404. Zakona o parničnom postupku.

Po oceni Vrhovnog kasacionog suda, nisu ispunjeni zakonski uslovi za odlučivanje o reviziji tužilje kao izuzetno dozvoljenoj, u smislu člana 404. stav 1. Zakona o parničnom postupku – ZPP („Službeni glasnik RS“ 72/11, 55/14). Naime, pobijana odluka doneta je uz primenu odgovarajućih odredaba Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, koji se primenjuje u ovoj vrsti postupka. Nije od značaja ukazivanje u reviziji na drugačije odluke sudova u ovoj vrsti postupka, jer eventualno postojanje drugačijih odluka ne ukazuje nužno na drugačiji pravni stav sudova, budući da pravilna primena materijalnog prava zavisi od utvrđenog činjeničnog stanja u svakom konkretnom slučaju. Zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka posebna revizija se ne može podneti. Zato je odlučeno kao u stavu prvom izreke.

Vrhovni kasacioni sud je ispitao dozvoljenost izjavljene revizije u smislu člana 410. stav 2. ZPP i utvrdio da revizija nije dozvoljena.

Prema članu 27. stav 3. Zakona o zašiti prava na suđenje u razumnom roku, u postupku po tužbi za novčano obeštećenje revizija nije dozvoljena. Nedozvoljenost revizije proizilazi i iz odredbe člana 279. stav 6. ZPP, prema kojoj revizija nije dozvoljena u sporovima male vrednosti.

Iz navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u stavu drugom izreke, na osnovu člana 413. ZPP.

Predsednik veća-sudija

Jasminka Stanojević, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić