Rev 8049/2023 3.1.1.14

Republika Srbija
VRHOVNI SUD
Rev 8049/2023
15.06.2023. godina
Beograd

Vrhovni sud, u veću sastavljenom od sudija: Branislava Bosiljkovića, predsednika veća, Branke Dražić, Dragane Boljević, Vesne Stanković i Radoslave Mađarov, članova veća, u vanparničnom postupku predlagača AA iz ..., čiji je punomoćnik Srđan Aleksić advokat iz ..., protiv protivnika predlagača JP „Putevi Srbije“ Beograd, čiji je punomoćnik Branislav Popovac advokat iz ..., radi određivanja naknade za eksproprisane nepokretnosti, odlučujući o reviziji protivnika predlagača izjavljenoj protiv rešenja Višeg suda u Valjevu Gž 3726/22 od 12.01.2023. godine, u sednici veća održanoj dana 15.06.2023. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE DOZVOLJAVA SE odlučivanje o posebnoj reviziji protivnika predlagača izjavljenoj protiv rešenja Višeg suda u Valjevu Gž 3726/22 od 12.01.2023. godine.

ODBACUJE SE kao nedozvoljena revizija protivnika predlagača izjavljena protiv rešenja Višeg suda u Valjevu Gž 3726/22 od 12.01.2023. godine.

ODBIJA SE zahtev predlagača za naknadu troškova postupka po reviziji.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem Osnovnog suda u Ubu R1 160/21 od 22.09.2022. godine, stavom prvim izreke, određena je novčana naknada predlagaču za eksproprisano zemljište, parcelu .. u površini od 0.05,35 ha KO ..., za njen suvlasnički udeo od 3/6 delova u iznosu od 160.500,00 dinara, koje zemljište je eksproprisano rešenjem Odeljenja za privredu i imovinskopravne poslove Opštine Lajkovac broj 465-329/2020-04 od 21.12.2021. godine od ranijeg vlasnika BB iz ..., a pravo na novčanu naknadu za eksproprisano zemljište u upravnom postupku utvrđeno u korist predlagača sa udelom od 3/6 delova. Stavom drugim izreke, obavezan je protivnik predlagača da na ime naknade za eksproprisano zemljište - označenu parcelu, plati predlagaču iznos od 160.500,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od 22.09.2022. godine do isplate. Stavom trećim izreke, obavezan je protivnik predlagača da naknadi predlagaču troškove vanparničnog postpuka u iznosu od 76.200,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od izvršnosti rešenja do isplate.

Rešenjem Višeg suda u Valjevu Gž 3726/22 od 12.01.2023. godine odbijena je kao neosnovana žalba protivnika predlagača i potvrđeno rešenje Osnovnog suda u Ubu R1 160/21 od 22.09.2022. godine.

Protiv pravnosnažnog rešenja donetog u drugom stepenu protivnik predlagača je blagovremeno izjavio reviziju zbog pogrešne primene materijalnog prava.

Predlagač je dala odgovor na reviziju i predložila da se ista odbaci kao nedozvoljena ili odbije kao neosnovana, a protivnik predlagača obaveže na naknadu troškova postupka povodom tog pravnog leka.

Odredbom člana 27. stav 2. ZVP propisano je da je u postupku u kome se odlučuje o imovinskopravnim stvarima revizija dozvoljena pod uslovima pod kojima se po Zakonu o parničnom postupku može izjaviti revizija u imovinskopravnim sporovima, ako tim ili drugim zakonom nije drukčije određeno. Prema članu 403. stav 3. ZPP, revizija nije dozvoljena u imovinskopravnim sporovima ako vrednost predmeta spora pobijanog dela ne prelazi dinarsku protivvrednost od 40.000 evra po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja tužbe.

U ovoj pravnoj stvari odlučeno je o naknadi za eksproprisano zemljište. Visina određene naknade je očigledno niža od vrednosti koja je merodavna za dozvoljenost revizije u smislu člana 403. stav 3. ZPP, zbog čega je revizija protivnika predlagača nedozvoljena.

Protivnik predlagača predlaže da se o njegovoj reviziji odlučuje na osnovu člana 404. ZPP. Navedenom odredbom koja se, na osnovu člana 420. stav 6. tog zakona, shodno primenjuje i u postupku povodom revizije protiv rešenja kojim se postupak pravnosnažno okončava a na osnovu člana 30. stav 2. ZVP i u vanparničnom postupku, propisano je da je revizija izuzetno dozvoljena zbog pogrešne primene materijalnog prava i protiv drugostepene presude koja se ne bi mogla pobijati revizijom, ako Vrhovni sud oceni da je potrebno razmotriti pravna pitanja od opšteg interesa ili u interesu ravnopravnosti građana, ujednačiti sudsku praksu ili dati novo tumačenje prava (posebna revizija).

Potrebu da se odlučuje o posebnoj reviziji protivnik predlagača vidi u pravnom pitanju tretmana eksproprisanog zemljišta prilikom određivanja naknade.

Po oceni Vrhovnog suda, ovo pravno pitanje ne zavređuje da se u ovoj pravnoj stvari dozvoli odlučivanje o posebnoj reviziji. Odredbe materijalnog prava koje se primenjuju u ovom slučaju su jasne i ne zahtevaju novo tumačenje.

Prema odredbi člana 42. stav 1. Zakona o eksproprijaciji, naknada u novcu određuje se i za poljoprivredno i za građevinsko zemljište, u skladu sa njegovim stvarnim statusom i bez obzira na izvršeni upis zemljišta u katastru nepokretnosti. Pojam građevinskog zemljišta određen je Zakonom o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik Republike Srbije“ broj 72/09 sa kasnijim izmenama i dopunama). Odredbom člana 82. tog zakona propisano je da je građevinsko zemljište ono zemljište koje je određeno zakonom ili planskim dokumentom za izgradnju i korišćenje objekata, kao i zemljište na kojem su izgrađeni objekti u skladu sa zakonom. Istim zakonom propisano je da stupanjem na snagu planskog dokumenta kojim je promenjena namena zemljišta u građevinsko zemljište, njegovi vlasnici stiču prava i obaveze propisane tim zakonom i podzakonskim aktima donetim na osnovu zakona, bez obzira na činjenicu što organ nadležan za upis nepokretnosti i prava na njima nije sproveo promenu u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i prava (član 83. stav 2), kao i da od dana stupanja na snagu planskog dokumenta kojim je izvršena promena namene poljoprivrednog u građevinsko zemljište, vlasnik takvog zemljišta ostvaruje sva prava vlasnika na građevinskom zemljištu, u skladu sa tim zakonom (član 88. stav 9).

U konkretnom slučaju. eksproprisano zemljište obuhvaćeno je Prostornim planom područja posebne namene državnog puta Ib reda br. 27 Loznica - Valjevo - Lazarevac, deonica Iverak - Lajkovac (veza sa autoputem E763 Beograd - Južni Jadran, deonica Beograd - Požega) od 15.01.2020. godine. Prostorni plan donet je i stupio je na snagu pre donošenja rešenja o eksproprijaciji predmetne parcele, koja je na taj način promenila namenu iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište, iako ta promena nije sprovedena u katastru nepokretnosti. Zbog toga predlagač ima pravo na naknadu u visini cene eksproprisanog zemljišta kao građevinskog zemljišta, što je u skladu sa članom 42. stav 1. Zakona o eksproprijaciji i članom 58. stav 2. Ustava Republike Srbije kojim je propisano da pravo svojine može biti oduzeto samo u javnom interesu i uz nankadu koja ne može biti niža od tržišne. U ovom slučaju visina naknade određena je po cenama koje je dala i Poreska uprava za svo građevinsko zemljište na teritoriji KO ... .

Iz navedenih razloga, na osnovu člana 404. ZPP, odlučeno je kao u prvom, a na osnovu članova 410. stav 2. tačka 5. i 413 istog zakona, u vezi sa članom 30. stav 2. ZVP kao u drugom stavu izreke.

Troškovi odgovora na reviziju, po oceni Vrhovnog suda, nisu bili nužni. Zato je zahtev predlagača za njihovu naknadu odbijen i na osnovu člana 165. stav 1. u vezi člana 154. ZPP i člana 30. stav 2. ZVP odlučeno kao u trećem stavu izreke.

Predsednik veća - sudija

Branislav Bosiljković, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić