Rev2 3839/2019 3.5.15.4

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev2 3839/2019
28.01.2021. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Slađane Nakić Momirović, predsednika veća, Dobrile Strajina i Marine Milanović, članova veća, u parnici tužilje AA iz ..., čiji je punomoćnik Nebojša Novković, advokat iz ..., protiv tuženog Zdravstvenog centra Vranje, čiji je punomoćnik Miroslav Nešić, advokat iz ..., radi poništaja rešenja o otkazu ugovora o radu, odlučujući o reviziji tuženog izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Nišu Gž1 584/2019 od 23.07.2019. godine, u sednici održanoj 28.01.2021. godine, doneo je

P R E S U D U

ODBIJA SE, kao neosnovana, revizija tuženog izjavljena protiv presude Apelacionog suda u Nišu Gž1 584/2019 od 23.07.2019. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Vranju P1 1804/16 od 04.12.2018. godine, stavom prvim izreke, usvojen je tužbeni zahtev tužilje i poništeno rešenje tuženog broj ...- ... od 07.07.2016. godine, kojim je tužilji otkazan ugovor o radu od 13.09.2012. godine sa pripadajućim aneksima, kao nezakonito. Stavom drugim izreke, naloženo je tuženom da tužilju vrati na poslove koji odgovaraju njenoj stručnoj spremi, znanju i sposobnostima. Stavom trećim izreke, obavezan je tuženi da tužilji naknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 132.750,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od dana izvršnosti presude, pa do konačne isplate.

Presudom Apelacionog suda u Nišu Gž1 584/2019 od 23.07.2019. godine, odbijena je kao neosnovana žalba tuženog i potvrđena prvostepena presuda.

Protiv pravnosnažne presude donete u drugom stepenu, tuženi je blagovremeno izjavio reviziju zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka i pogrešne primene materijalnog prava.

Ispitujući pobijanu presudu u smislu člana 408. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“, br. 72/11, 55/14), Vrhovni kasacioni sud je našao da revizija tuženog nije osnovana.

U sprovedenom postupku donošenja pobijane presude, nije učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 2. tačka 2. ZPP, na koju Vrhovni kasacioni sud pazi po službenoj dužnosti, kao ni druge bitne povrede odredaba parničnog postupka iz člana 407. stav 1. ZPP, zbog kojih se revizija može izjaviti .

Prema utvrđenom činjeničnom stanju, tužilja bila u radnom odnosu na neodređeno vreme kod tuženog, na poslovima referent pravnih poslova u Služba za pravne poslove nemedicinskih službi po Ugovora o radu od 13.09.2012. godine, sa pripadajućim aneksima. Rešenjem tuženog broj ...-... od 07.07.2016. godine, tužilji je otkazan ugovor o radu zbog prestanka potrebe za njenim radom. U postupku racionalizacije viška zaposlenih na osnovu Zakona o određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru („Službeni glasnik RS“ br. 68/2015), tuženi je doneo Pravilnik o proceduri utvrđivanja viška zaposlenih nemedicinskih radnika od 29.01.2016.godine, Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova od 28.03.2016. godine, na koji je osnivač ZC Vranje, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije dalo saglasnost br. ...-...-...-.../...-... od 18.05.2012. godine, kao i Program rešavanja viška zaposlenih nemedicinskih radnika od 27.06.2016. godine. Pre početka postupka racionalizacije kod tuženog u nemedicinskoj službi bilo je sistematizovano četiri radna mesta ... . Tuženi je Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova od 28.03.2016. godine, smanjio broj izvršilaca sa četiri na jednog izvršioca na radnom mestu na kojem je tužilja radila.

Kod tako utvrđenog činjeničnog stanja, pravilno je u pobijanim nižestepenim presudama primenjeno materijalno pravo kada je poništeno rešenje tuženog kojim je tužilji otkazan ugovor o radu kao nezakonito i obavezan tuženi da tužilju vrati na rad.

Odredbom člana 179. stav 5. tačka 1. Zakona o radu, propisano je da zaposlenom može da prestane radni odnos ako za to postoji opravdan razlog koji se odnosi na potrebe poslodavca i to, ako usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenog obima posla.

Po oceni Vrhovnog kasacionog suda, tužilji je nezakonito otkazan ugovor o radu, iz razloga što osporeno rešenje o otkazu ugovora o radu ne sadrži jasne (opravdane) razloge i kriterijume po kojima je tuženi utvrdio da je od jednog izvršioca na radnom mestu ..., tužilja tehnološki višak. Rešenje sadrži samo uopšteni navod da je tužilja oglašena tehnološkim viškom zbog prestanka potrebe za njenim radom usled nove organizacije rada, bez činjenica i obrazloženih razloga u pogledu primene kriterijuma i broja bodova zaposlenih na mestu na kome se smanjuje broj izvršilaca određenog radnog mesta, što je razlog da rešenje o otkazu ugovora o radu bude poništeno, kao nezakonto.

Neosnovani su navodi revizije o pogrešnoj primeni materijalnog prava. Odredbama čl. 19. i 21. Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, propisana je prethodna saglasnost nadležnog ministarstva na akte o sistematizaciji radnih mesta u javnim službama. Shodno tome, nije od uticaja pozivanje tuženog na Odluku o izmenama i dopunama pravilnika od 09.03.2016. godine, jer ta odluka nije uneta u tekst pravilnika predatog radi dobijanja saglasnosti, s obzirom da se tekst na koji je saglasnost data ne može naknadno bez ponovne saglasnosti menjati, pa se nije mogao menjati ni kasnije usvojenim Predlogom programa rešavanja viška zaposlenih nemedicinskih radnika kod tuženog. Pravilnikom o proceduri za utvrđivanje viška zaposlenih nemedicinskih radnika kod tuženog od 29.01.2016. godine, propisani su kriterijumi za bodovanje zaposlenih na radnim mestima za koje je prestala potreba. Kriterijumi nisu primenjeni, iako je u službi nemedicinskih radnika i dalje postojala potreba za obavljanjem pravnih poslova, jer je radno mesto pravnog referenta samo preimenovano u radno mesto referenta za prijem i obradu sudskih izvršenja. Iz navedenih razloga tužilji je otkaz nezakonito dat sa pozivom na član člana 179. stav 5. tačka 1. Zakona o radu.

Kako je osnovan tužbeni zahtev za poništaj otkaza ugovora o radu, to je pravilno usvojen i zahtev tužilje za vraćanje na rad, s obzirom na akcesorni karakter tog zahteva, primenom člana 191. Zakona o radu.

Na osnovu člana 414. ZPP, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci.

Predsednik veća-sudija

Slađana Nakić Momirović,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić