U 1086/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 1086/06
13.07.2006. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Ljubodraga Pljakića, predsednika veća, Dragana Skoka i Dušanke Marjanović, članova veća, sa savetnikom suda Milankom Alkalaj, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužilje AA, protiv rešenja Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike broj: 183-00-00071/2006-13 od 23.01.2006. godine, u pravnoj stvari ostvarivanja prava na dečiji dodatak, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 13.07.2006. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE UVAŽAVA i PONIŠTAVA rešenje Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike broj: 183-00-00071/2006-13 od 23.01.2006. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, žalba tužilje izjavljena protiv rešenja Gradske uprave Kragujevac broj 183-63951 od 25.11.2005. godine, kojim tužilji nije priznato pravo na dečiji dodatak za sina VV i ćerku BB, za prvo i drugo dete po rođenju, od 20.10.2005. godine, iz razloga što poseduje i druge nepokretnosti, osim odgovarajućeg stambenog prostora.

Tužilja tužbom osporava zakonitost rešenja tuženog organa zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava. Smatra da je, kod odbijanja njenog zahteva za priznavanje prava na dečiji dodatak, pogrešno tumačena činjenica da ona poseduje garažu koja nije sastavni deo stambene jedinice u kojoj stanuje sa porodicom. Ističe da sa suprugom i dvoje maloletne dece stanuje u jednoj sobi sa upotrebom kuhinje i kupatila u stambenoj porodičnoj zgradi površine 71,00m2, na čijem se placu nalazi i šupa – garaža koja služi isključivo za smeštaj zimskog ogreva, dok ostali deo prostora u istoj kući koriste majka i brat njenog supruga. Napominje da je majka njenog supruga vlasnik kuće i garaže po ostavinskom rešenju iza pok. supruga VV, o čemu uz tužbu prilaže dokaze. Ističe da ona sa suprugom i dvoje maloletne dece živi u zasebnom porodičnom domaćinstvu i da ne poseduju višak stambenog prostora, da su nezaposleni i da nemaju nikakav prihod po nekom drugom osnovu, o čemu takođe prilaže dokaze uz tužbu. Smatra da ispunjava zakonom propisane uslove za ostvarivanje traženog prava i predlaže da sud tužbu uvaži i poništi osporeno rešenje.

U odgovoru na tužbu, tuženi organ je ostao pri navodima iz osporenog rešenja i predložio da sud tužbu odbije kao neosnovanu.

Ocenom navoda tužbe, odgovora na tužbu i svih spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao:

Tužba je osnovana.

Iz spisa predmeta i obrazloženja osporenog rešenja, proizlazi da ožalbenim rešenjem tužilji nije priznato pravo na dečiji dodatak za sina VV i kćer BB, prvo i drugo dete po rođenju od 20.10.2005. godine, iz razloga što poseduje i druge nepokretnosti osim odgovarajućeg stambenog prostora. Tuženi je u postupku rešavanja po žalbi tužilje izjavljene protiv prvostepenog rešenja našao da je rešenje prvostepenog organa pravilno, zbog čega je žalbu odbio, kao neosnovanu, na osnovu odredbe člana 230. stav 1. Zakona o opštem uparvnom postupku, pozivajući se na odredbe člana 6. stav 1. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom («Službeni glasnik RS», br. 16/02), kojima je propisano da se prava određena zakonom, koja su uslovljena materijalnim položajem mogu ostvariti ukoliko podnosilac zahteva, odnosno članovi njegove porodice ne poseduju nepokretnosti osim odgovarajućeg stambenog prostora, koji odgovara potrebama pojedinca, odnosno porodice i okućnice u površini od jednog hektara. Tuženi organ je u provedenom postupku na osnovu rešenja Poreske uprave Kragujevac broj: 436-1s/19391 od 09.05.2004. godine, utvrdio da tužilja poseduje garažu kao nepokretnost koja nije sastavni deo stambenog prostora i zaključio da tužilji ne pripada pravo na dečiji dodatak u smislu odredbe člana 6. stav 1. navedenog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, iz razloga što poseduje garažu, kao nepokretnost koja nije sastavni deo stambneog prostora, pa ne ispunjava uslove za priznavanje prava na dečiji dodatak u smislu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i Pravilnika o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom («Službeni glasnik RS», br. 29/02).

Po oceni Vrhovnog suda Srbije, pogrešan je zaključak prvostepenog i tuženog organa da tužilja zbog posedovanja garaže, kao nepokretnosti koja nije sastavni deo stambenog prostora, ne ispunjava uslove, u smislu odredbe člana 6. stav 1. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, za priznavanje prava na dečiji dodatak.

Iz odredbe člana 6. stav 1. navedenog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom proističe da se pravo na dečiji dodatak može ostvariti ukoliko podnosilac zahteva, odnosno član njegove porodice ne poseduje nepokretnost na teritoriji Srbije i Crne Gore, osim odgovarajućeg stambenog prostora koji odgovara potrebama pojedinca, odnosno porodice.

Po shvatanju suda, pomoćni građevinski objekat jeste objekat koji služi za iskorišćavanje glavnog građevinskog objekta. Zato posedovanje garaže, kao pomoćnog građevinskog objekta sazidanog na istoj građevinskoj parceli, koji je u funkciji korišćenja glavnog odgovarajućeg stambenog objekta, bez obzira da li se nalazi u sastavu građevinskog objekta zajedno sa glavnim objektom ili odvojeno od glavnog objekta, ne predstavlja smetnju za ostvarivanje prava na dečji dodatak. Radi iznetog, odgovarajući stambeni objekat, u smislu navedene odredbe člana 6. stav 1. Zakona, jeste onaj stambeni prostor, koji odgovara potrebama pojedinca, odnosno porodice, zajedno sa garažom, koja služi za njegovo korišćenje.

Zbog svega napred iznetog, nalazeći da je osporenim rešenjem povređen zakon na štetu tužilje, Vrhovni sud Srbije je na osnovu člana 41. stav 2. i člana 38. stav 2. Zakona o upravnim sporovima doneo odluku kao u dispozitivu ove presude, s tim što je pravno shvatanje suda izneto u ovoj presudi obavezno za tuženi organ u smislu člana 61. istog Zakona.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 13.07.2006. godine, U. 1086/06

Zapisničar Predsednik veća – sudija

Milanka Alkalaj, s.r. Ljubodrag Pljakić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić