U 1413/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 1413/07
04.10.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Ljubodraga Pljakića, predsednika veća, Dragana Skoka i Dušanke Marjanović, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog suda Srbije, Ružom Urošević, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv rešenja Ministarstva finansija Republike Srbije – Poreske uprave, Regionalni centar Novi Sad broj 439-51/2006 od 25.12.2006. godine, u pravnoj stvari poreza na oružje, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 04.10.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je žalba tužilaca izjavljena protiv rešenja Ministarstva finansija Republike Srbije – Poreske uprave, Filijale Inđija broj 434-05/02404-212/2006 od 25.04.2006. godine, kojim je zadužen porezom na registrovano oružje za 2006. godinu i to za držanje oružja za ličnu bezbednost u ukupnom iznosu od 1.720,00 dinara.

Tužilac osporava zakonitost rešenja tuženog organa i navodi da je penzionisan 31.12.1990. godine, kao ovlašćeno službeno lice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i da je tom prilikom dobio na poklon pištolj, te da prema zakonu ispunjava uslove za oslobađanje od plaćanja poreza i povraćaj uplaćenog poreza i kamate za 2005. i 2006. godinu.

Tuženi organ u odgovoru na tužbu navodi da ne postoji ni jedan od zakonskih osnova za oslobađanje od utvrđene poreske obaveze i da nema dokaza na osnovu kojih bi se dokumentovali žalbeni navodi, pa predlaže da Vrhovni sud Srbije tužbu odbije kao neosnovanu.

Ispitujući zakonitost osporenog rešenja u granicama zahteva iz tužbe, u smislu odredbe člana 39. stav 1. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96) ocenom navoda u tužbi, odgovoru na tužbu i spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao da tužba nije osnovana.

Pravilno je po oceni Vrhovnog suda Srbije odlučio tuženi organ kada je, u postupku u kome nije bilo povrede pravila postupka, odbio žalbu tužioca nalazeći da nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi za poresko oslobođenje.

Odredbom člana 25. Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara ("Službeni glasnik RS", br. 26/2001...112/2005) predviđeno je poresko oslobođenje za: oružje registrovano za potrebe obavljanja poslova u državnom organu ili organizaciji - službeno oružje, oružje streljačkih organizacija i streljačkih klubova, oružje koje je obveznik dobio kao nagradu ili prilikom odlaska u penziju od Vojske Jugoslavije ili Ministarstva unutrašnjih poslova, a najviše na jedno od dobijenih registrovanih oružja za koje je propisana najniža visina poreza i oružje koje ovlašćeni proizvođači oružja i municije koriste kao osnovna sredstva (oprema) u procesu namenske proizvodnje.

Tužilac u tužbi ističe da ima pravo na poresko oslobođenje u smislu navedene odredbe zakona, jer je oružje dobio na poklon od MUP-a Republike Hrvatske prilikom odlaska u penziju 31.12.1990. godine. Međutim, uz tužbu nije priložio ni jedan dokaz iz koga proizilazi da se radi o oružju koje je dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova prilikom odlaska u penziju. Naprotiv, sam tužilac u izjavi datoj na zapisnik pred prvostepenim organom 28.06.2006. godine navodi da nema potvrdu o poklonjenom oružju i da ne postoji mogućnost da je pribavi.

Kod ovakvog stanja stvari Vrhovni sud Srbije nalazi da nisu osnovani navodi tužioca da ispunjava zakonom propisane uslove za poresko oslobođenje, s obzirom da iz stanja u spisima i dokaza priloženih uz tužbu proizilazi da ne postoji ni jedna od zakonskih osnova za poresko oslobođenje.

Na osnovu izloženog, nalazeći da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužioca, Vrhovni sud Srbije je, tužbu odbio kao neosnovanu, odlučujući kao u dispozitivu presude na osnovu odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 04.10.2007. godine, U.1413/07

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Ruža Urošević, s.r. Ljubodrag Pljakić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić