У 1413/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 1413/07
04.10.2007. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Љубодрага Пљакића, председника већа, Драгана Скока и Душанке Марјановић, чланова већа, са саветником Врховног суда Србије, Ружом Урошевић, као записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиоца АА, против решења Министарства финансија Републике Србије – Пореске управе, Регионални центар Нови Сад број 439-51/2006 од 25.12.2006. године, у правној ствари пореза на оружје, у нејавној седници већа одржаној дана 04.10.2007. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем одбијена је жалба тужилаца изјављена против решења Министарства финансија Републике Србије – Пореске управе, Филијале Инђија број 434-05/02404-212/2006 од 25.04.2006. године, којим је задужен порезом на регистровано оружје за 2006. годину и то за држање оружја за личну безбедност у укупном износу од 1.720,00 динара.

Тужилац оспорава законитост решења туженог органа и наводи да је пензионисан 31.12.1990. године, као овлашћено службено лице Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске и да је том приликом добио на поклон пиштољ, те да према закону испуњава услове за ослобађање од плаћања пореза и повраћај уплаћеног пореза и камате за 2005. и 2006. годину.

Тужени орган у одговору на тужбу наводи да не постоји ни један од законских основа за ослобађање од утврђене пореске обавезе и да нема доказа на основу којих би се документовали жалбени наводи, па предлаже да Врховни суд Србије тужбу одбије као неосновану.

Испитујући законитост оспореног решења у границама захтева из тужбе, у смислу одредбе члана 39. став 1. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ", бр. 46/96) оценом навода у тужби, одговору на тужбу и списа предмета ове управне ствари, Врховни суд Србије је нашао да тужба није основана.

Правилно је по оцени Врховног суда Србије одлучио тужени орган када је, у поступку у коме није било повреде правила поступка, одбио жалбу тужиоца налазећи да нису испуњени законом прописани услови за пореско ослобођење.

Одредбом члана 25. Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара ("Службени гласник РС", бр. 26/2001...112/2005) предвиђено је пореско ослобођење за: оружје регистровано за потребе обављања послова у државном органу или организацији - службено оружје, оружје стрељачких организација и стрељачких клубова, оружје које је обвезник добио као награду или приликом одласка у пензију од Војске Југославије или Министарства унутрашњих послова, а највише на једно од добијених регистрованих оружја за које је прописана најнижа висина пореза и оружје које овлашћени произвођачи оружја и муниције користе као основна средства (опрема) у процесу наменске производње.

Тужилац у тужби истиче да има право на пореско ослобођење у смислу наведене одредбе закона, јер је оружје добио на поклон од МУП-а Републике Хрватске приликом одласка у пензију 31.12.1990. године. Међутим, уз тужбу није приложио ни један доказ из кога произилази да се ради о оружју које је добио од Министарства унутрашњих послова приликом одласка у пензију. Напротив, сам тужилац у изјави датој на записник пред првостепеним органом 28.06.2006. године наводи да нема потврду о поклоњеном оружју и да не постоји могућност да је прибави.

Код оваквог стања ствари Врховни суд Србије налази да нису основани наводи тужиоца да испуњава законом прописане услове за пореско ослобођење, с обзиром да из стања у списима и доказа приложених уз тужбу произилази да не постоји ни једна од законских основа за пореско ослобођење.

На основу изложеног, налазећи да оспореним решењем није повређен закон на штету тужиоца, Врховни суд Србије је, тужбу одбио као неосновану, одлучујући као у диспозитиву пресуде на основу одредбе члана 41. став 2. Закона о управним споровима.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ,

дана 04.10.2007. године, У.1413/07

Записничар, Председник већа-судија,

Ружа Урошевић, с.р. Љубодраг Пљакић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

МЂ