U 2054/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 2054/05
21.06.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Danice Bogdanović, predsednika veća, Vere Pešić i Gordane Džakula, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog suda Srbije Radojkom Marinković, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv tuženog Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika Beograd, radi poništaja rešenja Up-2 br. 657/2004-36 od 28.12.2004. godine, u pravnoj stvari priznavanja prava na zdravstveno osiguranje bračnog druga, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 21.06.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je žalba tužioca izjavljena protiv rešenja Vojne pošte \"BB", Up-1 br. 843-2 od 05.10.2004. godine, a kojim je odbijen njegov zahtev za izdavanje zdravstvene knjižice bračnom drugu VV.

Podnetom tužbom tužilac osporava zakonitost rešenja tuženog organa zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava. Smatra da je iz činjenice što je njegova supruga lični penzioner izveden pogrešan zaključak da ne može ostvarivati pravo na zdravstveno osiguranje po drugom osnovu, odnosno po osnovu Zakona o Vojsci Jugoslavije. U tom smislu smatra da je pogrešno primenjena odredba čl. 216. Zakona o Vojsci Jugoslavije, jer upućivanjem na republički propis u pogledu određivanja kruga lica koji se smatraju članovima porodice ne ograničava i njihovo pravo na korišćenje zdravstvenog osiguranja po drugom osnovu, niti je ovo pravo ograničeno drugim zakonskim ili podzakonskim aktom. Predlaže da Vrhovni sud Srbije uvaži tužbu i poništi osporeno rešenje.

Tuženi organ u datom odgovoru na tužbu ostao je u svemu kod razloga iz obrazloženja osporenog rešenja i predložio da Vrhovni sud tužbu odbije kao neosnovanu.

Nakon ocene navoda tužbe, odgovora na tužbu, te celokupnih spisa ove upravno-pravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao da tužba nije osnovana.

Kod nesporne činjenice da je bračni drug tužioca – supruga VV korisnik lične penzije kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih – Filijala Beograd, a koju činjenicu tužilac ne spori, pravilno je, po oceni Vrhovnog suda Srbije, tuženi organ osporenim rešenjem odbio, kao neosnovanu, žalbu tužioca izjavljenu protiv prvostepenog rešenja, kojim je odbijen njegov zahtev za izdavanje zdravstvene knjižice, njegovoj supruzi VV, kao članu porodice vojnog osiguranika za korišćenje zdravstvenog osiguranja u vojnim zdravstvenim ustanovama. Pri tome je pravilno primenio odredbe čl. 216. Zakona o Vojsci Jugoslavije, a u vezi sa čl. 9. st. 2. Zakona o zdravstvenom osiguranju Republike Srbije, i pri tome dao dovoljne i jasne pravne razloge, koje u svemu kao pravilne i na zakonu zasnovane prihvata i ovaj sud. Ovo iz razloga što i, prema pravnom shvatanju Vrhovnog suda Srbije, pravo na korišćenje zdravstvene zaštite kao članu porodice vojnog osiguranika, po tom osnovu imaju samo oni članovi porodice koje osiguranik izdržava, a s obzirom da je supruga tužioca uživalac lične penzije kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih –Filijala Beograd, to se ne može smatrati izdržavanim licem.

Sud je cenio i ostale navode iz podnete tužbe, ali nalazi da oni kod iznetog činjeničnog i pravnog stanja ove upravne stvari, nisu od uticaja na drugačiju ocenu zakonitosti osporenog rešenja.

Sa iznetih razloga Vrhovni sud Srbije je primenom odredbe čl. 41. st. 1. i 2. Zakona o upravnim sporovima (''Sl. list SRJ'' br. 46/96), rešio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 21.06.2007. godine, U. 2054/05

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Radojka Marinković, s.r. Danica Bogdanović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić