У 2054/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 2054/05
21.06.2007. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Данице Богдановић, председника већа, Вере Пешић и Гордане Џакула, чланова већа, са саветником Врховног суда Србије Радојком Маринковић, као записничарем, одлучујући у управном спору по тужби тужиоца АА, против туженог Фонда за социјално осигурање војних осигураника Београд, ради поништаја решења Уп-2 бр. 657/2004-36 од 28.12.2004. године, у правној ствари признавања права на здравствено осигурање брачног друга, у нејавној седници већа одржаној дана 21.06.2007. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем одбијена је жалба тужиоца изјављена против решења Војне поште "ББ", Уп-1 бр. 843-2 од 05.10.2004. године, а којим је одбијен његов захтев за издавање здравствене књижице брачном другу ВВ.

Поднетом тужбом тужилац оспорава законитост решења туженог органа због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и погрешне примене материјалног права. Сматра да је из чињенице што је његова супруга лични пензионер изведен погрешан закључак да не може остваривати право на здравствено осигурање по другом основу, односно по основу Закона о Војсци Југославије. У том смислу сматра да је погрешно примењена одредба чл. 216. Закона о Војсци Југославије, јер упућивањем на републички пропис у погледу одређивања круга лица који се сматрају члановима породице не ограничава и њихово право на коришћење здравственог осигурања по другом основу, нити је ово право ограничено другим законским или подзаконским актом. Предлаже да Врховни суд Србије уважи тужбу и поништи оспорено решење.

Тужени орган у датом одговору на тужбу остао је у свему код разлога из образложења оспореног решења и предложио да Врховни суд тужбу одбије као неосновану.

Након оцене навода тужбе, одговора на тужбу, те целокупних списа ове управно-правне ствари, Врховни суд Србије је нашао да тужба није основана.

Код неспорне чињенице да је брачни друг тужиоца – супруга ВВ корисник личне пензије код Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање запослених – Филијала Београд, а коју чињеницу тужилац не спори, правилно је, по оцени Врховног суда Србије, тужени орган оспореним решењем одбио, као неосновану, жалбу тужиоца изјављену против првостепеног решења, којим је одбијен његов захтев за издавање здравствене књижице, његовој супрузи ВВ, као члану породице војног осигураника за коришћење здравственог осигурања у војним здравственим установама. При томе је правилно применио одредбе чл. 216. Закона о Војсци Југославије, а у вези са чл. 9. ст. 2. Закона о здравственом осигурању Републике Србије, и при томе дао довољне и јасне правне разлоге, које у свему као правилне и на закону засноване прихвата и овај суд. Ово из разлога што и, према правном схватању Врховног суда Србије, право на коришћење здравствене заштите као члану породице војног осигураника, по том основу имају само они чланови породице које осигураник издржава, а с обзиром да је супруга тужиоца уживалац личне пензије код Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање запослених –Филијала Београд, то се не може сматрати издржаваним лицем.

Суд је ценио и остале наводе из поднете тужбе, али налази да они код изнетог чињеничног и правног стања ове управне ствари, нису од утицаја на другачију оцену законитости оспореног решења.

Са изнетих разлога Врховни суд Србије је применом одредбе чл. 41. ст. 1. и 2. Закона о управним споровима (''Сл. лист СРЈ'' бр. 46/96), решио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

Дана 21.06.2007. године, У. 2054/05

Записничар Председник већа-судија

Радојка Маринковић, с.р. Даница Богдановић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

зж