U 2096/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 2096/05
22.06.2006. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Danice Bogdanović, predsednika veća, Vere Pešić i Gordane Džakula, članova veća, sa savetnikom suda Vesnom Danilović, zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, koga zastupa punomoćnik AB, advokat, protiv tuženog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u Beogradu, radi poništaja rešenja tuženog br. 325-01-677/2003-09 od 21.01.2005. godine, uz učešće zainteresovanog lica BB, u pravnoj stvari izdavanja vodoprivrednih uslova, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 22.06.2006. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je žalba tužioca izjavljena protiv rešenja Odeljenja za privredu, finansije i društvene delatnosti Opštine Ivanjica br. 325-15/2002-03 od 08.11.2004. godine, kojim su BB, kao investitoru izdati vodoprivredni uslovi za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju seoskog vodovoda kaptiranjen izvora zv. VV i odvođenje dela vode u njegovu izgrađenu štalu za potrebe pojenja stoke pod uslovima bliže označenim u dispozitivu tog rešenja.

Tužilac tužbom osporava zakonitost rešenja tuženog organa zbog nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja i nepravilne primene zakona. Predložio je da sud tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

U odgovoru na tužbu tuženi je u svemu ostao pri obrazloženju iz osporenog rešenja, pa je predložio da sud tužbu odbije.

Zainteresovano lice je takođe dostavilo odgovor na tužbu, kojim je osporio navode istaknute u tužbi i predložio da sud tužbu odbije.

Odlučujući o podnetoj tužbi, Vrhovni sud Srbije je našao da tužbu treba odbaciti.

Naime, odredbom čl. 6. Zakona o upravnim sporovima (''Sl. list SRJ'' br. 46/96) propisano je da se upravni spor se može voditi samo protiv upravnog akta, dakle akt kojim državni organ i preduzeće ili druga organizacija u vršenju javnih ovlašćenja rešava o određenom pravu ili obavezi fizičkog lica, pravnog lica ili druge stranke u upravnoj stvari. Odredbom čl. 7. istog Zakona propisano je da se upravni spor može pokrenuti protiv upravnog akta koji je donesen u drugom stepenu, kao i protiv prvostepenog upravnog akta protiv koga nije dozvoljena žalba u upravnom postupku.

Prema oceni Vrhovnog suda Srbije vodoprivredni uslovi izdati investitoru, odnosno zainteresovanom licu, za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju seoskog vodovoda kaptiranjem izvora zvanog VV i odvođenje dela vode u njegovu izgrađenu štalu za potrebe pojenja stoke pod uslovima bliže datim u dispozitivu tog rešenja nemaju karakter upravnog akta iz čl. 6. Zakona o upravnim sporovima, već su samo uslov za pribavljanje vodoprivredne saglasnosti kao samostalnog upravnog akta. Ovo stoga što je čl. 14. st. 1. Zakona o vodama (''Sl. glasnik RS'' br. 46/91 ...54/96) propisano da je u postupku pripreme tehničke dokumentacije za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata i za izvođenje drugih radova koji mogu uticati na promene u vodnom režimu, investitor dužan da pribavi vodoprivredne uslove, a prema čl. 16. st. 1. istog Zakona odobrenje za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata i postrojenja i izvođenje drugih radova može se izdati po prethodno pribavljenoj vodoprivrednoj saglasnosti, dok je čl. 17. Zakona propisano da se vodoprivrednom saglasnošću utvrđuje da je tehnička dokumentacija za objekte i radove, urađena u skladu sa vodoprivrednim uslovima.

Imajući u vidu navedeno, Vrhovni sud Srbije nalazi da rešenje o izdavanju vodoprivrednih uslova investitoru ne predstavlja upravni akt i protiv njega se ne može voditi upravni spor, niti se protiv njega može izjaviti žalba, već se zakonitost ovog akta eventualno ispituje u postupku okončanom donošenjem vodoprivredne saglasnosti kao samostalnog upravnog akta.

Sa svega iznetog, Vrhovni sud Srbije je, primenom odredbe čl. 28. st. 1. tač. 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu ovog rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

Dana 22.06.2006. godine, U. 2096/05

Zapisničar Predsednik veća – sudija

Vesna Danilović, s.r. Danica Bogdanović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

SK