U 2414/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 2414/07
28.11.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Snežane Živković, predsednika veća, Nevene Milojčić i Mirjane Ivić, članova veća, sa savetnikom Vesnom Mraković, kao zapisničarem, odlučujući upravnom sporu po tužbi Preduzeća \"AA", koje zastupa punomoćnik AB, advokat, izjavljenoj protiv zaključka Saveta Republičke radiodifuzne agencije Republike Srbije iz Beograda, Čika Ljubina 8/III broj 202/07 od 13.3.2007. godine, u predmetu prinudnog izvršenja, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 28.11.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE UVAŽAVA i PONIŠTAVA zaključak Saveta Republičke radiodifuzne agencije Republike Srbije broj 202-07 od 13.3.2007. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim zaključkom odbačena je žalba tužioca od 9.1.2007. godine, izjavljena protiv radnji prinudnog izvršenja, sprovedenog u izvršnom predmetu Saveta Republičke radiodifuzne agencije broj 1011/06 od 27.12.2006. godine, kao nedopuštena.

U tužbi, kojom osporava zakonitost zaključka tuženog organa, tužilac ističe da je zaključak donet uz povredu odredbe člana 270. stav 1. Zakona o opštem upravnom postupku, kao i člana 12. istog Zakona. Ukazuje na to, da se u konkretnom slučaju radi o nezakonitoj radnji tužene u postupku prinudnog izvršenja, sprovedenog u izvršnom predmetu broj 1011/06. Predlaže da sud tužbu uvaži, a osporeni zaključak poništi.

Tuženi organ, u odgovoru na tužbu, ističe da ostaje u svemu pri razlozima iz obrazloženja osporenog zaključka, dostavljajući spise predmeta i predlaže da sud tužbu odbije, kao neosnovanu.

Rešavajući ovaj upravni spor na osnovu činjenica koje su utvrđene u upravnom postupku u smislu odredbe člana 38. stav 1. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96) i ispitujući zakonitost osporenog zaključka u skladu sa članom 39. stav 1. istog Zakona, Vrhovni sud Srbije je, ocenom navoda tužbe, odgovora na istu i spisa predmeta ove upravne stvari, našao da je tužba osnovana.

Iz dispozitiva i obrazloženja osporenog zaključka proizlazi da je tužilac dana 9.1.2007. godine podneo žalbu protiv radnji prinudnog izvršenja, sprovedenog u izvršnom predmetu Saveta Republičke radiodifuzne agencije broj 1011/06 od 27.12.2006. godine. Pozivajući se na odredbe člana 224. i člana 12. Zakona o opštem upravnom postupku, kao i člana 37. Zakona o radiodifuziji, u uvodu i citirane u obrazloženju osporenog zaključka, tuženi Savet RRA je našao da žalba, izjavljena protiv radnji prinudnog izvršenja sprovedenog u izvršnom predmetu tuženog, nije dozvoljena.

Ocenjujući zakonitost osporenog zaključka, Vrhovni sud Srbije je našao da se osnovano tužbom ukazuje na nezakonitost zaključka tuženog organa. Iz spisa predmeta koji su dostavljeni Vrhovnom sudu Srbije proizlazi da u istim nedostaje žalba tužioca od 9.1.2007. godine izjavljena protiv radnji izvršenja o kojoj je tuženi odlučivao osporenim zaključkom. U spisima se nalazi samo izvod iz zapisnika sa 11. redovne sednice Saveta RRA od 6.3.2007. godine, na kojoj je odlučivano o žalbi tužioca protiv zaključka o izvršenju broj 1011/06 od 18.12.2006. godine koji nije predmet osporavanja ovom tužbom. U navedenom izvodu iz zapisnika od 6.3.2007. godine nema konstatovane donete odluke o žalbi tužioca od 9.1.2007. godine izjavljene protiv radnji izvršenja odnosno o onome što je navedeno kao odluka u dispozitivu osporenog zaključka. U spisima nema ni zapisnika o glasanju o donetom osporenom zaključku.

Imajući u vidu ovakvo stanje u spisima koje je tuženi organ dostavio Vrhovnom sudu Srbije sud nalazi da je osporeni zaključak zahvaćen bitnom povredom pravila postupka koja je od uticaja na rešenje ove pravne stvari. U nedostatku žalbe, zapisnika na kome je konstatovano o čemu je i kako odlučeno i zapisnika o glasanju u spisima predmeta, Vrhovni sud Srbije nije u mogućnosti da sa sigurnošću ispita pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja, kao ni pravilnost primene materijalnih propisa, zbog čega je osporeni zaključak zahvaćen bitnom povredom odredbe člana 199. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku, jer stanje u spisima ne upućuje na to da je odluka doneta onakva kakva je data u dispozitivu zaključka.

Zbog navedenog u ponovnom postupku je potrebno otkloniti bitne povrede pravila postupka, na koje je presudom ukazano, posebno oceniti pitanje dozvoljenosti žalbe, imajući u vidu prirodu stvari u kojoj je žalba podneta, a obzirom na odredbe člana 9. Pravilnika o postupku prinudnog izvršenja odluka Saveta Republičke radiodifuzne agencije ("Sl. gl.RS", br. 91/06) i odredbe čl. 270. stav 1. Zakona o opštem upravnom postupku i u vezi s tim stav Vrhovnog suda Srbije da se u postupku administrativnog izvršenja žalba može izjaviti i protiv radnji izvršenja, a zatim, pravilnom primenom materijalnog prava, doneti zakonitu odluku.

Nalazeći da je osporenim zaključkom povređen zakon na štetu tužioca, Vrhovni sud Srbije je, primenom odredbi člana 41. stav 2. u vezi člana 38. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu presude, s tim što su primedbe suda obavezne za tuženi organ u smislu odredbe člana 61. istog Zakona.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 28.11.2007. godine, U.br. 2414/07

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Vesna Mraković, s.r. Snežana Živković, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić