U 299/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 299/07
04.10.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: mr Jadranke Injac, predsednika veća, Zoje Popović i Jelene Ivanović, članova veća, sa savetnikom suda Goranom Josifovim, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužilje AA, protiv tuženog Ministarstva finansija Republike Srbije, radi poništaja rešenja Poreske uprave - Regionalnog centra Kragujevac, br. 01-43101-1-00046/2006-3 od 08.6.2006. godine, u predmetu poreza na dohodak građana, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 04.10.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem tuženog odbijena je, kao neosnovana, žalba tužilje izjavljena na rešenje Ministarstva finansija Republike Srbije - Poreske uprave – Filijale Novi Pazar, br. 431-2/5850 od 04.5.2006. godine, a kojim je tužilji utvrđena akontacija poreza na dohodak građana i ostalih javnih prihoda, prihoda od obavljanja samostalne delatnosti na paušalno utvrđeni prihod za period od 01.1.2006. do 31.12.2006. godine, u iznosu od 3.204,14 dinara, koje je dužna da uplati u roku i na način bliže označen dispozitivom tog rešenja.

Tužilja podnetom tužbom pobija zakonitost osporenog rešenja tuženog organa i u tom smislu je navela da isto osporava iz istih razloga, kao i u žalbi, odnosno da je 01.4.2005. godine, primila advokatskog pripravnika za koga Nacionalna služba za zapošljavanje vrši uplatu subvencija za dve godine, ali da je tuženi organ i dalje duži porezima i doprinosima za istog pripravnika iako tu obavezu izmiruje isplatilac subvencije. Predložila je da sud tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

Tuženi organ, u odgovoru na tužbu ostajući pri razlozima iz obrazloženja osporenog rešenja, predložio je da sud istu odbije.

Rešavajući ovaj upravni spor na osnovu činjenica utvrđenih u upravnom postupku na osnovu čl. 38. st. 1. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96) i ispitujući zakonitost osporenog rešenja na osnovu čl. 39. st. 1. istog Zakona, Vrhovni sud Srbije je, ocenom navoda tužbe, odgovora na istu i spisa predmeta ove upravne stvari, našao da je tužba neosnovana.

Pravilno je postupio tuženi organ kada je osporenim rešenjem odbio, kao neosnovanu, žalbu tužilje izjavljenu protiv prvostepenog rešenja nalazeći da je to rešenje doneto bez povrede pravila postupka, kao i da je zasnovano na pravilno utvrđenom činjeničnom stanju i pravilnoj primeni materijalnog prava. Ovo s toga, što iz spisa predmeta proizlazi da je prvostepeni organ, na osnovu poreske prijave, u postupku utvrđivanja paušalnog prihoda utvrdio da je tužilja poreski obveznik po osnovu obavljanja samostalne delatnosti za 2006. godinu, kako je to, inače, propisano odredbom člana 41. Zakona o porezu na dohodak građana ("Službeni glasnik RS", br. 24/01... 135/04) i Uredbom o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti ("Službeni glasnik RS", br. 65/01... 31/05). Kod ovako utvrđenog činjeničnog stanja, po nalaženju Vrhovnog suda Srbije, osnovana je ocena tuženog organa da je pravilno postupio prvostepeni poreski organ kada je tužilji utvrdio akontaciju poreza na dohodak građana za 2006. godinu u napred navedenom iznosu, na osnovu prethodno sačinjenog izveštaja br. 5850 od 04.5.2006. godine (koji se nalazi u spisima predmeta) o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda, a koji je tužilja svojeručno potpisala.

Cenjeni su i napred pomenuti navodi tužbe, pa je sud našao da su isti neosnovani. Ovo s toga, što je tužilja ove navode isticala i u žalbi, pa kako je tuženi organ iste ocenio i u obrazloženju osporenog rešenja dao dovoljne činjenične i pravne razloge, to je ovaj sud iste prihvatio kao pravilne i na zakonu zasnovane.

Sa iznetog razloga, nalazeći da su neosnovani navodi tužbe, da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužilje, Vrhovni sud Srbije je, na osnovu člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96), rešio kao u dispozitivu ove presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 04.10.2007. godine, U. 299/07

Zapisničar, Predsednik veća - sudija

Goran Josifov, s.r. mr Jadranka Injac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK