У 299/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 299/07
04.10.2007. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: мр Јадранке Ињац, председника већа, Зоје Поповић и Јелене Ивановић, чланова већа, са саветником суда Гораном Јосифовим, као записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиље АА, против туженог Министарства финансија Републике Србије, ради поништаја решења Пореске управе - Регионалног центра Крагујевац, бр. 01-43101-1-00046/2006-3 од 08.6.2006. године, у предмету пореза на доходак грађана, у нејавној седници већа одржаној дана 04.10.2007. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем туженог одбијена је, као неоснована, жалба тужиље изјављена на решење Министарства финансија Републике Србије - Пореске управе – Филијале Нови Пазар, бр. 431-2/5850 од 04.5.2006. године, а којим је тужиљи утврђена аконтација пореза на доходак грађана и осталих јавних прихода, прихода од обављања самосталне делатности на паушално утврђени приход за период од 01.1.2006. до 31.12.2006. године, у износу од 3.204,14 динара, које је дужна да уплати у року и на начин ближе означен диспозитивом тог решења.

Тужиља поднетом тужбом побија законитост оспореног решења туженог органа и у том смислу је навела да исто оспорава из истих разлога, као и у жалби, односно да је 01.4.2005. године, примила адвокатског приправника за кога Национална служба за запошљавање врши уплату субвенција за две године, али да је тужени орган и даље дужи порезима и доприносима за истог приправника иако ту обавезу измирује исплатилац субвенције. Предложила је да суд тужбу уважи и оспорено решење поништи.

Тужени орган, у одговору на тужбу остајући при разлозима из образложења оспореног решења, предложио је да суд исту одбије.

Решавајући овај управни спор на основу чињеница утврђених у управном поступку на основу чл. 38. ст. 1. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ", бр. 46/96) и испитујући законитост оспореног решења на основу чл. 39. ст. 1. истог Закона, Врховни суд Србије је, оценом навода тужбе, одговора на исту и списа предмета ове управне ствари, нашао да је тужба неоснована.

Правилно је поступио тужени орган када је оспореним решењем одбио, као неосновану, жалбу тужиље изјављену против првостепеног решења налазећи да је то решење донето без повреде правила поступка, као и да је засновано на правилно утврђеном чињеничном стању и правилној примени материјалног права. Ово с тога, што из списа предмета произлази да је првостепени орган, на основу пореске пријаве, у поступку утврђивања паушалног прихода утврдио да је тужиља порески обвезник по основу обављања самосталне делатности за 2006. годину, како је то, иначе, прописано одредбом члана 41. Закона о порезу на доходак грађана ("Службени гласник РС", бр. 24/01... 135/04) и Уредбом о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање обвезника пореза на приходе од самосталне делатности ("Службени гласник РС", бр. 65/01... 31/05). Код овако утврђеног чињеничног стања, по налажењу Врховног суда Србије, основана је оцена туженог органа да је правилно поступио првостепени порески орган када је тужиљи утврдио аконтацију пореза на доходак грађана за 2006. годину у напред наведеном износу, на основу претходно сачињеног извештаја бр. 5850 од 04.5.2006. године (који се налази у списима предмета) о начину утврђивања паушалног прихода, а који је тужиља својеручно потписала.

Цењени су и напред поменути наводи тужбе, па је суд нашао да су исти неосновани. Ово с тога, што је тужиља ове наводе истицала и у жалби, па како је тужени орган исте оценио и у образложењу оспореног решења дао довољне чињеничне и правне разлоге, то је овај суд исте прихватио као правилне и на закону засноване.

Са изнетог разлога, налазећи да су неосновани наводи тужбе, да оспореним решењем није повређен закон на штету тужиље, Врховни суд Србије је, на основу члана 41. став 2. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ", бр. 46/96), решио као у диспозитиву ове пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

дана 04.10.2007. године, У. 299/07

Записничар, Председник већа - судија

Горан Јосифов, с.р. мр Јадранка Ињац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

ЈК