U 3741/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 3741/05
01.03.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Mirjane Ivić, predsednika veća, Nevene Milojčić i Dušanke Marjanović, članova veća, sa savetnikom Rajkom Milijaš, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca Gradskog sudije za prekršaje grada Beograda, Ulica Timočka broj 14, izjavljenoj protiv rešenja Ministarstva finansija Republike Srbije broj 401-00-964/2004-09-4 od 10.3.2005. godine, u predmetu inspekcijske mere, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 1.3.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE UVAŽAVA i PONIŠTAVA rešenje Ministarstva finansija Republike Srbije broj: 401-00-964/2004-09-4 od 10.3.2005. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, žalba tužioca izjavljena protiv rešenja Ministarstva finansija Republike Srbije Sektora budžetske inspekcije i revizije broj 401-00-964/2004-09-4 od 30.12.2004. godine kojim rešenjem je nakon izvršene kontrole materijalno-finansijskog poslovanja, zakonite i namenske upotrebe sredstava, naloženo tužiocu da, radi otklanjanja nepravilnosti i nezakonitosti utvrđenih u postupku kontrole, preduzme radnje precizirane dispozitivom rešenja prvostepenog organa.

U tužbi kojom osporava zakonitost rešenja tuženog organa zbog netačno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava tužilac navodi da je isto doneto od strane nenadležnog organa i predlaže da sud tužbu uvaži, a osporeno rešenje poništi.

U odgovoru na tužbu tuženi organ je u svemu ostao kod razloga iz obrazloženja osporenog rešenja i predložio da sud tužbu, kao neosnovanu, odbije.

Po razmatranju spisa predmeta, oceni navoda tužbe i odgovora na tužbu, kao i po oceni zakonitosti osporenog rešenja u smislu člana 39. stav 1. Zakona o upravnim sporovima, Vrhovni sud Srbije je našao:

Tužba je osnovana.

Iz spisa predmeta proizlazi da je Ministarstvo finansija Republike Srbije - Sektor budžetske inspekcije i revizije nakon izvršene kontrole materijalno-finansijskog poslovanja i zakonite i namenske upotrebe sredstava kod Gradskog sudije za prekršaje grada Beograda, rešenjem od 30.12.2004. godine naložio tužiocu preduzimanje radnji preciziranim dispozitivom navedenog rešenja, radi otklanjanja nepravilnosti i nezakonitosti utvrđenih u postupku kontrole kod tužioca za period od 1.1.2003. do 31.5.2004. godine, o čemu je sačinjen zapisnik broj 401-00-964/2004-09-3 od 10.8.2004. godine. Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, žalba tužioca izjavljena na rešenje prvostepenog organa, sa obrazloženjem da je na pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje primenjen odgovarajući materijalno-pravni propis.

Ocenjujući zakonitost osporenog rešenja Vrhovni sud Srbije nalazi da se ovakvo zaključivanje iz obrazloženja osporenog rešenja ne može prihvatiti kao pravilno. Ovo stoga, jer je prema članu 79. Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", br. 9/02 ... 87/02) propisano da će do uspostavljanja sistema interne kontrole iz člana 66. ovog Zakona kod direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava i organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, ako se u postupku inspekcije i revizije utvrde nezakonitosti, budžetska inspekcija i revizija putem rešenja naložiti mere za njihovo otklanjanje i preduzimati druge zakonom utvrđene postupke. Rešenje budžetske inspekcije i revizije je konačno u upravnom postupku. Odredbe st. 1. i 2. ovog člana shodno se primenjuju na lokalnu službu za inspekciju i reviziju. Odredbe stava 1-3. ovog člana primenjuju se do ispunjenja uslova iz stava 1. ovog člana, a najkasnije do 31. decembra 2003. godine.

Članom 2. stav 1. tačka 5. Pravilnika o određivanju direktnih korisnika budžetskih sredstava koji organizuju posebnu službu internih kontrolora i zajedničkim kriterijumima za organizaciju i postupak interne kontrole direktnih korisnika budžetskih sredstava i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja ("Službeni glasnik RS", br. 22/04), koji je stupio na snagu 2.3.2004. godine, Ministarstvo pravde je navedeno kao direktni korisnik budžetskih sredstava koji organizuje posebnu službu internih kontrolora, a prema članu 8. stav 3. navedenog Pravilnika subjekat interne kontrole je organizacioni deo organa ili organizacije kao i indirektni korisnik budžetskih sredstava koji je u nadležnosti tog organa ili organizacije.

Prema citiranim zakonskim odredbama budžetska inspekcija i revizija Ministarstva finansija Republike Srbije ovlašćena je da vrši inspekciju i reviziju poslovanja direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava i da putem rešenja nalaže mere za otklanjanje nezakonitosti, samo do uspostavljanja sistema interne kontrole propisane članom 66. Zakona o budžetskom sistemu, a najkasnije do 31.12.2003. godine.

Kako je Gradski sudija za prekršaje grada Beograda indirektni korisnik budžetskih sredstava koji je u nadležnosti Ministarstva pravde, to saglasno citiranim zakonskim propisima budžetska inspekcija i revizija Ministarstva finansija Republike Srbije, u vreme donošenja rešenja prvostepenog organa nije nadležan organ za donošenje rešenja o otklanjanju nepravilnosti i nezakonitosti utvrđenih u postupku kontrole materijalno-finansijskog poslovanja indirektnog korisnika budžetskih sredstava.

Zbog navedenih razloga Vrhovni sud Srbije nalazi da su rešenje prvostepenog organa i osporeno rešenje doneta uz bitnu povredu odredaba člana 18. i člana 215. Zakona o opštem upravnom postupku, jer nisu doneta od strane nadležnog organa određenog zakonom.

U ponovnom postupku tuženi organ će otkloniti bitne povrede pravila postupka na koje mu je ukazano ovom presudom i otkloniti očiglednu grešku u osporenom rešenju u pogrešnom navođenju datuma donošenja rešenja prvostepenog organa.

Vrhovni sud Srbije je, primenom odredbi člana 41. stav 2. u vezi člana 38. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu ove presude, s tim što su primedbe suda u pogledu postupka iz obrazloženja ove presude obavezujuće za tuženi organ na osnovu odredbe člana 61. istog Zakona.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 1.3.2007. godine, U.br. 3741/05

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Rajka Milijaš, s.r. Mirjana Ivić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić