У 3741/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 3741/05
01.03.2007. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Мирјане Ивић, председника већа, Невене Милојчић и Душанке Марјановић, чланова већа, са саветником Рајком Милијаш, као записничарем, одлучујући у управном спору по тужби тужиоца Градског судије за прекршаје града Београда, Улица Тимочка број 14, изјављеној против решења Министарства финансија Републике Србије број 401-00-964/2004-09-4 од 10.3.2005. године, у предмету инспекцијске мере, у нејавној седници већа одржаној дана 1.3.2007. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ УВАЖАВА и ПОНИШТАВА решење Министарства финансија Републике Србије број: 401-00-964/2004-09-4 од 10.3.2005. године.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем одбијена је, као неоснована, жалба тужиоца изјављена против решења Министарства финансија Републике Србије Сектора буџетске инспекције и ревизије број 401-00-964/2004-09-4 од 30.12.2004. године којим решењем је након извршене контроле материјално-финансијског пословања, законите и наменске употребе средстава, наложено тужиоцу да, ради отклањања неправилности и незаконитости утврђених у поступку контроле, предузме радње прецизиране диспозитивом решења првостепеног органа.

У тужби којом оспорава законитост решења туженог органа због нетачно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и погрешне примене материјалног права тужилац наводи да је исто донето од стране ненадлежног органа и предлаже да суд тужбу уважи, а оспорено решење поништи.

У одговору на тужбу тужени орган је у свему остао код разлога из образложења оспореног решења и предложио да суд тужбу, као неосновану, одбије.

По разматрању списа предмета, оцени навода тужбе и одговора на тужбу, као и по оцени законитости оспореног решења у смислу члана 39. став 1. Закона о управним споровима, Врховни суд Србије је нашао:

Тужба је основана.

Из списа предмета произлази да је Министарство финансија Републике Србије - Сектор буџетске инспекције и ревизије након извршене контроле материјално-финансијског пословања и законите и наменске употребе средстава код Градског судије за прекршаје града Београда, решењем од 30.12.2004. године наложио тужиоцу предузимање радњи прецизираним диспозитивом наведеног решења, ради отклањања неправилности и незаконитости утврђених у поступку контроле код тужиоца за период од 1.1.2003. до 31.5.2004. године, о чему је сачињен записник број 401-00-964/2004-09-3 од 10.8.2004. године. Оспореним решењем одбијена је, као неоснована, жалба тужиоца изјављена на решење првостепеног органа, са образложењем да је на правилно и потпуно утврђено чињенично стање примењен одговарајући материјално-правни пропис.

Оцењујући законитост оспореног решења Врховни суд Србије налази да се овакво закључивање из образложења оспореног решења не може прихватити као правилно. Ово стога, јер је према члану 79. Закона о буџетском систему ("Службени гласник РС", бр. 9/02 ... 87/02) прописано да ће до успостављања система интерне контроле из члана 66. овог Закона код директних и индиректних корисника буџетских средстава и организације обавезног социјалног осигурања, ако се у поступку инспекције и ревизије утврде незаконитости, буџетска инспекција и ревизија путем решења наложити мере за њихово отклањање и предузимати друге законом утврђене поступке. Решење буџетске инспекције и ревизије је коначно у управном поступку. Одредбе ст. 1. и 2. овог члана сходно се примењују на локалну службу за инспекцију и ревизију. Одредбе става 1-3. овог члана примењују се до испуњења услова из става 1. овог члана, а најкасније до 31. децембра 2003. године.

Чланом 2. став 1. тачка 5. Правилника о одређивању директних корисника буџетских средстава који организују посебну службу интерних контролора и заједничким критеријумима за организацију и поступак интерне контроле директних корисника буџетских средстава и организација обавезног социјалног осигурања ("Службени гласник РС", бр. 22/04), који је ступио на снагу 2.3.2004. године, Министарство правде је наведено као директни корисник буџетских средстава који организује посебну службу интерних контролора, а према члану 8. став 3. наведеног Правилника субјекат интерне контроле је организациони део органа или организације као и индиректни корисник буџетских средстава који је у надлежности тог органа или организације.

Према цитираним законским одредбама буџетска инспекција и ревизија Министарства финансија Републике Србије овлашћена је да врши инспекцију и ревизију пословања директних и индиректних корисника буџетских средстава и да путем решења налаже мере за отклањање незаконитости, само до успостављања система интерне контроле прописане чланом 66. Закона о буџетском систему, а најкасније до 31.12.2003. године.

Како је Градски судија за прекршаје града Београда индиректни корисник буџетских средстава који је у надлежности Министарства правде, то сагласно цитираним законским прописима буџетска инспекција и ревизија Министарства финансија Републике Србије, у време доношења решења првостепеног органа није надлежан орган за доношење решења о отклањању неправилности и незаконитости утврђених у поступку контроле материјално-финансијског пословања индиректног корисника буџетских средстава.

Због наведених разлога Врховни суд Србије налази да су решење првостепеног органа и оспорено решење донета уз битну повреду одредаба члана 18. и члана 215. Закона о општем управном поступку, јер нису донета од стране надлежног органа одређеног законом.

У поновном поступку тужени орган ће отклонити битне повреде правила поступка на које му је указано овом пресудом и отклонити очигледну грешку у оспореном решењу у погрешном навођењу датума доношења решења првостепеног органа.

Врховни суд Србије је, применом одредби члана 41. став 2. у вези члана 38. став 2. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву ове пресуде, с тим што су примедбе суда у погледу поступка из образложења ове пресуде обавезујуће за тужени орган на основу одредбе члана 61. истог Закона.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ,

дана 1.3.2007. године, У.бр. 3741/05

Записничар Председник већа-судија

Рајка Милијаш, с.р. Мирјана Ивић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

зж