U 4082/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 4082/06
14.03.2007. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Snežane Živković, predsednika veća, Nevene Milojčić i Mirjane Ivić, članova veća, sa savetnikom Vesnom Karanović, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije Svrljig iz Svrljiga, koju zastupa AB, protiv rešenja Republičkog geodetskog zavoda, Sektor za pravne poslove 07 broj 952-02-645/05 od 06.06.2006. godine, u predmetu katastra, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 14.03.2007. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijaju se žalbe tužioca i \"VV" izjavljene na rešenje Službe za katastar nepokretnosti Svrljig broj 952-02-13/2005c od 05.09.2005. godine, kojim su odbijeni kao neosnovani zahtevi tužioca i \"BB" za uknjižbu poslovnog prostora i antenskog stuba, odnosno nepokretnosti detaljno opisne u dispozitivu prvostepenog rešenja od 05.09.2005. godine.

U tužbi podnetoj ovom sudu pogrešno označenoj kao "zahtev za reviziju osporenog rešenja" tužilac ističe da je koristio i da sada koristi deo prostorija i celo potkrovlje sudske zgrade, izgrađene i dograđene prostorije na drugom spratu više od 20 godina, pa da je stekao pravo svojine na navedenom delu zgrade izgradnjom, dogradnjom i rekonstrukcijom. Smatra da je tuženi organ pri donošenju osporenog rešenja povredio odredbe člana 1. Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije, odredbe čl. 19. i 24. stav 1. Zakona o osnovama svojinsko pravnih odnosa, odredbe Zakona o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima ("Službeni glasnik RS" broj 83/92...25/02). Navodi da katastar nepokretnosti za opštinu Svrljig još nije urađen, što znači da ne postoji, a da je urađen u gradu Svrljigu, samo za zgradu Opštinskog suda zbog ovog slučaja. Napominje da je uputio prigovor na uknjižbu Opštine Srvrljig i Ministarstva pravde Republike Srbije na sudskoj zgradi, ali da odgovor nije dobio. Predlaže da Vrhovni sud Srbije tužbu uvaži a osporeno rešenje poništi.

U postupku prethodnog ispitivanja podnete tužbe, te uvidom u osporeno rešenje Vrhovni sud Srbije je našao da tužbu treba odbaciti.

Iz osporenog rešenja proizlazi da je isto doneo Republički geodetski zavod, čija nadležnost za odlučivanje po žalbi je propisana odredbom člana 105. stav 3. Zakona o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima ("Službeni glasnik RS" broj 83/92...101/05), na koju se i pozvao u uvodu rešenja. Tuženi organ je osporenim rešenjem odbio žalbu protiv prvostepenog rešenja Službe za katastar nepokretnosti Svrljig donetog u predmetu upisa promene u katastarskom operatu, kojim je odbio zahtev za upis promena. Pri tome je u osporenom rešenju u pouci o pravnom sredstvu navedeno da je ovo rešenje konačno u upravnom postupku i protiv istog se ne može pokrenuti upravni spor.

Odredbom člana 105. stav 4. Zakona o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima je propisano da se protiv rešenja donetog po žalbi, na rešenje kojim se, između ostalog odbija upis promene u katastarskom operatu ne može voditi upravni spor, a prema odredbi člana 9. stav 1. tačka 2. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", broj 46/96) upravni spor se ne može voditi protiv akata donesenih u stvarima o kojima se po izričitoj odredbi zakona ne može voditi upravni spor.

Imajući u vidu napred citirane odredbe Zakona o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima i Zakona o upravnim sporovima, Vrhovni sud Srbije je, primenom odredbe člana 28. stav 1. tačka 5. Zakona o upravnim sporovima, kojom je propisano da će sud rešenjem odbaciti tužbu ako utvrdi da je reč o stvari o kojoj se po izričitoj odredbi zakona ne može voditi upravni spor, odlučio kao u dispozitivu ovog rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 14.03.2007. godine, U.br. 4082/06

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Vesna Karanović, s.r. Snežana Živković, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

MS