У 4082/06

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 4082/06
14.03.2007. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Снежане Живковић, председника већа, Невене Милојчић и Мирјане Ивић, чланова већа, са саветником Весном Карановић, као записничарем, одлучујући у управном спору по тужби тужиоца Општинског одбора Социјалистичке партије Србије Сврљиг из Сврљига, коју заступа АБ, против решења Републичког геодетског завода, Сектор за правне послове 07 број 952-02-645/05 од 06.06.2006. године, у предмету катастра, у нејавној седници већа одржаној дана 14.03.2007. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Тужба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем одбијају се жалбе тужиоца и "ВВ" изјављене на решење Службе за катастар непокретности Сврљиг број 952-02-13/2005ц од 05.09.2005. године, којим су одбијени као неосновани захтеви тужиоца и "ББ" за укњижбу пословног простора и антенског стуба, односно непокретности детаљно описне у диспозитиву првостепеног решења од 05.09.2005. године.

У тужби поднетој овом суду погрешно означеној као "захтев за ревизију оспореног решења" тужилац истиче да је користио и да сада користи део просторија и цело поткровље судске зграде, изграђене и дограђене просторије на другом спрату више од 20 година, па да је стекао право својине на наведеном делу зграде изградњом, доградњом и реконструкцијом. Сматра да је тужени орган при доношењу оспореног решења повредио одредбе члана 1. Закона о средствима у својини Републике Србије, одредбе чл. 19. и 24. став 1. Закона о основама својинско правних односа, одредбе Закона о државном премеру и катастру и уписима права на непокретностима ("Службени гласник РС" број 83/92...25/02). Наводи да катастар непокретности за општину Сврљиг још није урађен, што значи да не постоји, а да је урађен у граду Сврљигу, само за зграду Општинског суда због овог случаја. Напомиње да је упутио приговор на укњижбу Општине Срврљиг и Министарства правде Републике Србије на судској згради, али да одговор није добио. Предлаже да Врховни суд Србије тужбу уважи а оспорено решење поништи.

У поступку претходног испитивања поднете тужбе, те увидом у оспорено решење Врховни суд Србије је нашао да тужбу треба одбацити.

Из оспореног решења произлази да је исто донео Републички геодетски завод, чија надлежност за одлучивање по жалби је прописана одредбом члана 105. став 3. Закона о државном премеру и катастру и уписима права на непокретностима ("Службени гласник РС" број 83/92...101/05), на коју се и позвао у уводу решења. Тужени орган је оспореним решењем одбио жалбу против првостепеног решења Службе за катастар непокретности Сврљиг донетог у предмету уписа промене у катастарском операту, којим је одбио захтев за упис промена. При томе је у оспореном решењу у поуци о правном средству наведено да је ово решење коначно у управном поступку и против истог се не може покренути управни спор.

Одредбом члана 105. став 4. Закона о државном премеру и катастру и уписима права на непокретностима је прописано да се против решења донетог по жалби, на решење којим се, између осталог одбија упис промене у катастарском операту не може водити управни спор, а према одредби члана 9. став 1. тачка 2. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ", број 46/96) управни спор се не може водити против аката донесених у стварима о којима се по изричитој одредби закона не може водити управни спор.

Имајући у виду напред цитиране одредбе Закона о државном премеру и катастру и уписима права на непокретностима и Закона о управним споровима, Врховни суд Србије је, применом одредбе члана 28. став 1. тачка 5. Закона о управним споровима, којом је прописано да ће суд решењем одбацити тужбу ако утврди да је реч о ствари о којој се по изричитој одредби закона не може водити управни спор, одлучио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ,

дана 14.03.2007. године, У.бр. 4082/06

Записничар, Председник већа-судија,

Весна Карановић, с.р. Снежана Живковић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

МС