U 4109/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 4109/07
05.02.2008. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Snežane Živković, predsednika veća, Mirjane Ivić i Nevene Milojčić, članova veća, sa savetnikom Vesnom Mraković, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi AA, izjavljenoj protiv rešenja Ministarstva finansija Republike Srbije, Poreske uprave – Regionalnog centra Beograd 20 broj 4133-83/06 od 5.4.2007. godine, u predmetu poreza na oružje, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 5.2.2008. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, tužiočeva žalba, izjavljena protiv rešenja Poreske uprave – Filijale Novi Beograd broj 434-05/02952-0132/06 od 25.4.2006. godine, kojim je tužiocu utvrđen porez na registrovano oružje za 2006. godinu u iznosu od 1.720,00 dinara.

U tužbi, kojom osporava zakonitost rešenja tuženog organa iz razloga predviđenih odredbom člana 10. stav 1. tač. 1. i 3. Zakona o upravnim sporovima, tužilac ističe da u postupku nije dovoljno cenjena potvrda MUP Republike Srbije, SUP Beograd – Odeljenja unutrašnjih poslova Stari grad od 15.12.2005. godine, kojim mu je oduzet pištolj. Kako mu je, po navodima tužbe, oružje oduzeto i nije u njegovom vlasništvu, nije dužan da plaća porez, pa predlaže da sud tužbu uvaži, a osporeno rešenje poništi.

Tuženi organ, u odgovoru na tužbu, ostaje pri razlozima iz obrazloženja osporenog rešenja i predlaže da sud tužbu odbije, kao neosnovanu.

Rešavajući ovaj upravni spor na osnovu činjenica koje su utvrđene u upravnom postupku u smislu odredbe člana 38. stav 1. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96) i ispitujući zakonitost osporenog rešenja u skladu sa članom 39. stav 1. istog Zakona, Vrhovni sud Srbije je, ocenom navoda tužbe, odgovora na istu i spisa predmeta ove upravne stvari, našao da je tužba neosnovana.

Prema spisima predmeta i razlozima iz obrazloženja osporenog rešenja, tuženi organ je svojim rešenjem pravilno odbio žalbu tužioca, izjavljenu na rešenje prvostepenog organa, u postupku sprovedenom bez povreda pravila postupka, a za svoju odluku je dao dovoljne i jasne razloge, koje u svemu prihvata i ovaj sud. Ovo stoga, što je pravilno, po nalaženju suda, prvostepeni organ utvrdio tužiocu obavezu plaćanja poreza na oružje shodno odredbi člana 24. stav 2. tačka 1. Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara ("Službeni glasnik RS", br. 26/01 ... 112/05), prema kojoj se porez na oružje za koje je izdat oružni list za držanje oružja za ličnu bezbednost, odnosno dozvola za nošenje oružja za ličnu bezbednost, plaća u godišnjem iznosu, i to za oružje za koje je izdat oružni list za držanje oružja za ličnu bezbednost - u iznosu od 1.720,00 dinara. U postupku je nesumnjivo utvrđeno, a što tužilac navodima tužbe i žalbe ne osporava, da mu je za predmetno oružje izdat oružni list za držanje oružja za ličnu bezbednost, odnosno oružni list za držanje i nošenje oružja za ličnu bezbednost, pa su navodi tužbe o izostanku pravilne ocene potvrde MUP Republike Srbije SUP Beograd – Odeljenje unutrašnjih poslova Stari grad od 15.12.2005. godine, o privremenom oduzimanju oružja od tužioca, neosnovani. Tuženi organ je ovaj dokaz, istican i u žalbi, pravilno ocenio saglasno odredbi člana 235. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni list SRJ", br. 33/97 i 31/01), koje razloge prihvata i ovaj sud.

Na osnovu iznetog, Vrhovni sud Srbije je našao da je osporeno rešenje pravilno i na zakonu zasnovano i, na osnovu odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 5.2.2008. godine, U.br. 4109/07

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Vesna Mraković, s.r. Snežana Živković, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić