У 4109/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 4109/07
05.02.2008. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Снежане Живковић, председника већа, Мирјане Ивић и Невене Милојчић, чланова већа, са саветником Весном Мраковић, као записничарем, одлучујући у управном спору по тужби АА, изјављеној против решења Министарства финансија Републике Србије, Пореске управе – Регионалног центра Београд 20 број 4133-83/06 од 5.4.2007. године, у предмету пореза на оружје, у нејавној седници већа, одржаној дана 5.2.2008. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем одбијена је, као неоснована, тужиочева жалба, изјављена против решења Пореске управе – Филијале Нови Београд број 434-05/02952-0132/06 од 25.4.2006. године, којим је тужиоцу утврђен порез на регистровано оружје за 2006. годину у износу од 1.720,00 динара.

У тужби, којом оспорава законитост решења туженог органа из разлога предвиђених одредбом члана 10. став 1. тач. 1. и 3. Закона о управним споровима, тужилац истиче да у поступку није довољно цењена потврда МУП Републике Србије, СУП Београд – Одељења унутрашњих послова Стари град од 15.12.2005. године, којим му је одузет пиштољ. Како му је, по наводима тужбе, оружје одузето и није у његовом власништву, није дужан да плаћа порез, па предлаже да суд тужбу уважи, а оспорено решење поништи.

Тужени орган, у одговору на тужбу, остаје при разлозима из образложења оспореног решења и предлаже да суд тужбу одбије, као неосновану.

Решавајући овај управни спор на основу чињеница које су утврђене у управном поступку у смислу одредбе члана 38. став 1. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ", бр. 46/96) и испитујући законитост оспореног решења у складу са чланом 39. став 1. истог Закона, Врховни суд Србије је, оценом навода тужбе, одговора на исту и списа предмета ове управне ствари, нашао да је тужба неоснована.

Према списима предмета и разлозима из образложења оспореног решења, тужени орган је својим решењем правилно одбио жалбу тужиоца, изјављену на решење првостепеног органа, у поступку спроведеном без повреда правила поступка, а за своју одлуку је дао довољне и јасне разлоге, које у свему прихвата и овај суд. Ово стога, што је правилно, по налажењу суда, првостепени орган утврдио тужиоцу обавезу плаћања пореза на оружје сходно одредби члана 24. став 2. тачка 1. Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара ("Службени гласник РС", бр. 26/01 ... 112/05), према којој се порез на оружје за које је издат оружни лист за држање оружја за личну безбедност, односно дозвола за ношење оружја за личну безбедност, плаћа у годишњем износу, и то за оружје за које је издат оружни лист за држање оружја за личну безбедност - у износу од 1.720,00 динара. У поступку је несумњиво утврђено, а што тужилац наводима тужбе и жалбе не оспорава, да му је за предметно оружје издат оружни лист за држање оружја за личну безбедност, односно оружни лист за држање и ношење оружја за личну безбедност, па су наводи тужбе о изостанку правилне оцене потврде МУП Републике Србије СУП Београд – Одељење унутрашњих послова Стари град од 15.12.2005. године, о привременом одузимању оружја од тужиоца, неосновани. Тужени орган је овај доказ, истицан и у жалби, правилно оценио сагласно одредби члана 235. став 2. Закона о општем управном поступку ("Службени лист СРЈ", бр. 33/97 и 31/01), које разлоге прихвата и овај суд.

На основу изнетог, Врховни суд Србије је нашао да је оспорено решење правилно и на закону засновано и, на основу одредбе члана 41. став 2. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ,

дана 5.2.2008. године, У.бр. 4109/07

Записничар Председник већа-судија

Весна Мраковић, с.р. Снежана Живковић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

зж