U 4191/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 4191/07
22.11.2007. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: mr Jadranke Injac, predsednika veća, Zoje Popović i Jelene Ivanović, članova veća, sa savetnikom suda Goranom Josifovim, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužilje AA, koju po punomoćju zastupa AB, advokat, protiv tuženog Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti Novi Beograd, Bulevar umetnosti br. 10, radi poništaja rešenja br. II-184-295823 od 23.3.2007. godine, u predmetu priznavanja prava na starosnu penziju, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 22.11.2007. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Vrhovni sud Srbije oglašava se stvarno NENADLEŽNIM u ovoj upravnoj stvari i predmet ustupa stvarno i mesno nadležnom Okružnom sudu u Sremskoj Mitrovici, na dalji postupak.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilja je preko punomoćnika podnela tužbu Vrhovnom sudu Srbije dana 08.5.2007. godine, radi poništaja osporenog rešenja tuženog Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti iz N. Beograda, a kojim je odbijena njena žalba izjavljena protiv privremenog rešenja direktora Filijale ovog osiguranja u Beogradu, br. I-184-295823 od 04.10.2006. godine, kojim joj se po osnovu utvrđenog penzijskog staža navršenog u Jugoslaviji i Nemačkoj priznaje srazmerni deo starosne penzije od 04.3.2006. godine, u iznosu i na način kako je to bliže određeno dispozitivom tog rešenja. Sa razloga bliže navedenih u tužbi, predložila je da sud istu uvaži i osporeno rešenje poništi.

U postupku prethodnog ispitivanja podnete tužbe Vrhovni sud Srbije, pazeći po službenoj dužnosti na svoju stvarnu i mesnu nadležnost, našao je da je za postupanje u ovoj upravnoj stvari stvarno i mesno nadležan Okružni sud u Sremskoj Mitrovici.

Odredbom člana 17. stav 1. tačka 1. pod z) Zakona o sudovima ("Službeni glasnik RS", br. 46/91... 71/92) - koja prema odredbi člana 84. Zakona o uređenju sudova ("Službeni glasnik RS", br. 63/01... 46/06), ostaje na snazi do 01.1.2007. godine, ali kako je članom 12. Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 98/06) propisano da zakoni i drugi republički propisi ostaju na snazi do njihovog usklađivanja sa zakonom, odnosno kako sudovi prema članu 6. stav 1. istog Zakona nastavljaju sa radom do usklađivanja propisa kojim je uređena njihova organizacija i nadležnost sa Ustavom, Vrhovni sud Srbije je nadležan da odlučuje o zakonitosti konačnih upravnih akata republičkog organa, ako zakonom nije drukčije određeno.

Odredbom člana 14. stav 1. tačke 7. Zakona o sudovima, propisano je da je Okružni sud nadležan da odlučuje o zakonitosti konačnih upravnih akata Republičke zajednice penzijskog i invalidskog osiguranja (čiji je pravni sledbenik u konkretnom slučaju tuženi organ) i to prema prebivalištu osiguranika, odnosno korisnika prava.

Kako je, u konkretnom slučaju, tužilja podnela tužbu protiv Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti u vezi sa ostvarivanjem prava na starosnu penziju, čije je prebivalište u Novoj Pazovi, to je za postupanje po njenoj tužbi prema odredbi člana 5. stav 1. tačke 26. Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava "Službeni glasnik RS", br. 63/01 i 42/02) za postupanje u ovoj upravnoj stvari nadležan Okružni sud u Sremskoj Mitrovici, kako je to, inače, pravilno označeno u pouci o pravnom sredstvu "da se protiv rešenja tuženog organa može pokrenuti upravni spor kod okružnog suda nadležnog prema mestu prebivališta, u roku od 30 dana od dana prijema rešenja".

Sa iznetog razloga, Vrhovni sud Srbije je, na osnovu člana 59. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96), a shodnom primenom čl. 15. i 17. Zakona o parničnom postupku ("Službeni glasnik RS", br. 125/04), odlučio kao u dispozitivu ovog rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 22.11.2007. godine, U. 4191/07

Zapisničar, Predsednik veća - sudija

Goran Josifov, s.r. mr Jadranka Injac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK