У 4191/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 4191/07
22.11.2007. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: мр Јадранке Ињац, председника већа, Зоје Поповић и Јелене Ивановић, чланова већа, са саветником суда Гораном Јосифовим, као записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиље АА, коју по пуномоћју заступа АБ, адвокат, против туженог Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање самосталних делатности Нови Београд, Булевар уметности бр. 10, ради поништаја решења бр. II-184-295823 од 23.3.2007. године, у предмету признавања права на старосну пензију, у нејавној седници већа одржаној дана 22.11.2007. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Врховни суд Србије оглашава се стварно НЕНАДЛЕЖНИМ у овој управној ствари и предмет уступа стварно и месно надлежном Окружном суду у Сремској Митровици, на даљи поступак.

О б р а з л о ж е њ е

Тужиља је преко пуномоћника поднела тужбу Врховном суду Србије дана 08.5.2007. године, ради поништаја оспореног решења туженог Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање самосталних делатности из Н. Београда, а којим је одбијена њена жалба изјављена против привременог решења директора Филијале овог осигурања у Београду, бр. I-184-295823 од 04.10.2006. године, којим јој се по основу утврђеног пензијског стажа навршеног у Југославији и Немачкој признаје сразмерни део старосне пензије од 04.3.2006. године, у износу и на начин како је то ближе одређено диспозитивом тог решења. Са разлога ближе наведених у тужби, предложила је да суд исту уважи и оспорено решење поништи.

У поступку претходног испитивања поднете тужбе Врховни суд Србије, пазећи по службеној дужности на своју стварну и месну надлежност, нашао је да је за поступање у овој управној ствари стварно и месно надлежан Окружни суд у Сремској Митровици.

Одредбом члана 17. став 1. тачка 1. под з) Закона о судовима ("Службени гласник РС", бр. 46/91... 71/92) - која према одредби члана 84. Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС", бр. 63/01... 46/06), остаје на снази до 01.1.2007. године, али како је чланом 12. Уставног закона за спровођење Устава Републике Србије ("Службени гласник РС", бр. 98/06) прописано да закони и други републички прописи остају на снази до њиховог усклађивања са законом, односно како судови према члану 6. став 1. истог Закона настављају са радом до усклађивања прописа којим је уређена њихова организација и надлежност са Уставом, Врховни суд Србије је надлежан да одлучује о законитости коначних управних аката републичког органа, ако законом није друкчије одређено.

Одредбом члана 14. став 1. тачке 7. Закона о судовима, прописано је да је Окружни суд надлежан да одлучује о законитости коначних управних аката Републичке заједнице пензијског и инвалидског осигурања (чији је правни следбеник у конкретном случају тужени орган) и то према пребивалишту осигураника, односно корисника права.

Како је, у конкретном случају, тужиља поднела тужбу против Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање самосталних делатности у вези са остваривањем права на старосну пензију, чије је пребивалиште у Новој Пазови, то је за поступање по њеној тужби према одредби члана 5. став 1. тачке 26. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава "Службени гласник РС", бр. 63/01 и 42/02) за поступање у овој управној ствари надлежан Окружни суд у Сремској Митровици, како је то, иначе, правилно означено у поуци о правном средству "да се против решења туженог органа може покренути управни спор код окружног суда надлежног према месту пребивалишта, у року од 30 дана од дана пријема решења".

Са изнетог разлога, Врховни суд Србије је, на основу члана 59. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ", бр. 46/96), а сходном применом чл. 15. и 17. Закона о парничном поступку ("Службени гласник РС", бр. 125/04), одлучио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

дана 22.11.2007. године, У. 4191/07

Записничар, Председник већа - судија

Горан Јосифов, с.р. мр Јадранка Ињац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

ЈК