U 427/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 427/05
06.07.2005. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Ljubodraga Pljakića, predsednika veća, Dragana Sokoka i Dušanke Marjanović, članova veća, sa zapisničarem Ružom Urošević, savetnikom Suda, odlučujući po tužbama tužilaca \"AA" i \"BB", protiv tuženog Saveznog sekretarijata za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, Beograd, sa zainteresovanim licem \"VV", radi poništaja rešenja tuženog br.: 3/2-10-8237 od 24.9.2001. godine, u pravnoj stvari odobrenja za stavljanje lekova u promet, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 06.7.2005. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužbe SE ODBACUJU.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem tuženog organa odobrava se \"VV" stavljanje u promet leka: GG, INN, kutija sa 14 tableta od po 10 mg GG, sa uputstvima za upotrebu i vremenom važenja odobrenja, navedenim u dispozitivu rešenja.

Protiv ovog rešenja tužioci su podneli tužbe Saveznom sudu u Beogradu, kojima su pokrenuli ovaj upravni spor, i u kojima su osporili zakonitost rešenja tuženog organa, zbog povreda postupka, jer činjenično stanje nije potpuno i pravilno utvrđeno, i zbog pogrešne primene materijalnog prava i to odredbe čl. 31. st. 1. i 2. Zakona o proizvodnji i prometu lekova. Predložili su da se tužba uvaži i poništi osporeno rešenje tuženog organa.

U odgovoru na tužbu tuženi organ je naveo da je osporeno rešenje doneo na osnovu zahteva zainteresovanog lica za registraciju leka, te da nema dokumentaciju o mišljenju Komisije za lekove, kao ni potrebnu dokumentaciju u smislu odredbi čl. 29. i 31. st. 2. Zakona o proizvodnji i prometu lekova.

Zainteresovano lice nije podnelo odgovor na tužbu.

Sud Srbije i Crne Gore ustupio je predmete ovom sudu na dalju nadležnost, u skladu sa čl. 12. st. 2. Zakona za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbije i Crna Gore i čl. 129. Zakona o sudu Srbije i Crne Gore (“Službeni list SCG”, br. 26/2003).

Pošto tužiocu osporavaju zakonitost rešenja tuženog organa br.: 3/2-10-8237 od 24.9.2001. godine, to su spojeni postupci u predmetima ovog suda U. 427/05 i U. 428/05, s tim što će se dalji postupak voditi pod službenim brojem U. 427/05. Ovo spajanje je izvršeno shodnom primenom, u smislu odredbe čl. 59. Zakona o upravnim sporovima, odredbe čl. 314. st. 1. Zakona o parničnom postupku ("Službeni glasnik RS", br. 125/04) kojom je propisano da ako pred istim sudom teče više parnica između istih lica ili u kojima je isto lice protivnik različitih tužilaca ili različitih tuženih, sve ove parnice mogu se rešenjem Veća spojiti radi zajedničkog raspravljanja, ako bi se time ubrzalo raspravljanje ili smanjili troškovi, te da za sve spojene parnice Sud može doneti zajedničku odluku.

Ispitavši tužbe u smislu postojanja procesnih uslova za vođenje upravnog spora i meritorno rešavanje spora, ovaj Sud je našao da su tužbe nedozvoljene, jer je očigledno da se upravnim aktom, koji se tužbom osporava ne dira u pravo tužilaca ili u njihov na zakonu zasnovani interes, zbog čega tužioci nemaju pravni interes za podnošenje tužbi.

Osporenim rešenjem tuženog organa je odobreno \"VV" stavljanje u promet leka GG. Ovim rešenjem nije odlučivano o bilo kakvom pravu ili obavezi tužilaca - preduzeća koja su registrovana za proizvodnju i promet lekova, već je rešeno o pravu \"VV", takođe registrovanom preduzeću za proizvodnju i promet lekovima. Zato je očevidno da se osporenim rešenjem ne dira u prava tužilaca i njihov na zakonu zasnovani interes, pa su, zbog nedostatka aktivne legitimacije za vođenje ovog upravnog spora, tužbe odbačene, na osnovu odredbe čl. 28. st. 1. tač. 3. Zakona o upravnim sporovima. Sem toga, tužioci nisu učestvovali u upravnom postupku u kome je doneto osporeno rešenje, pa zato nemaju pravni interes za vođenje upravnog spora, jer za vođenje upravnog spora mogu biti ovlašćeni samo oni subjekti koji su učestvovali u upravnom postupku iz koga proističe osporeni upravni akt. Znači, zbog nepostojanja aktivne legitimacije tužilaca za vođenje upravnog spora, usled čega tužioci nemaju pravni interes za podnošenje tužbe, tužbe su odbačene, kao nedozvoljene.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 06.7.2005. godine, U. br. 427/05

Zapisničar, Predsednik veća - sudija,

Ruša Urošević, s.r. Ljubodrag Pljakić, s.r.

Za tačnost otpravka

JK