У 427/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 427/05
06.07.2005. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Љубодрага Пљакића, председника већа, Драгана Сокока и Душанке Марјановић, чланова већа, са записничарем Ружом Урошевић, саветником Суда, одлучујући по тужбама тужилаца "АА" и "ББ", против туженог Савезног секретаријата за рад, здравство и социјалну политику, Београд, са заинтересованим лицем "ВВ", ради поништаја решења туженог бр.: 3/2-10-8237 од 24.9.2001. године, у правној ствари одобрења за стављање лекова у промет, у нејавној седници већа, одржаној дана 06.7.2005. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Тужбе СЕ ОДБАЦУЈУ.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем туженог органа одобрава се "ВВ" стављање у промет лека: ГГ, ИНН, кутија са 14 таблета од по 10 мг ГГ, са упутствима за употребу и временом важења одобрења, наведеним у диспозитиву решења.

Против овог решења тужиоци су поднели тужбе Савезном суду у Београду, којима су покренули овај управни спор, и у којима су оспорили законитост решења туженог органа, због повреда поступка, јер чињенично стање није потпуно и правилно утврђено, и због погрешне примене материјалног права и то одредбе чл. 31. ст. 1. и 2. Закона о производњи и промету лекова. Предложили су да се тужба уважи и поништи оспорено решење туженог органа.

У одговору на тужбу тужени орган је навео да је оспорено решење донео на основу захтева заинтересованог лица за регистрацију лека, те да нема документацију о мишљењу Комисије за лекове, као ни потребну документацију у смислу одредби чл. 29. и 31. ст. 2. Закона о производњи и промету лекова.

Заинтересовано лице није поднело одговор на тужбу.

Суд Србије и Црне Горе уступио је предмете овом суду на даљу надлежност, у складу са чл. 12. ст. 2. Закона за спровођење Уставне повеље државне заједнице Србије и Црна Горе и чл. 129. Закона о суду Србије и Црне Горе (“Службени лист СЦГ”, бр. 26/2003).

Пошто тужиоцу оспоравају законитост решења туженог органа бр.: 3/2-10-8237 од 24.9.2001. године, то су спојени поступци у предметима овог суда У. 427/05 и У. 428/05, с тим што ће се даљи поступак водити под службеним бројем У. 427/05. Ово спајање је извршено сходном применом, у смислу одредбе чл. 59. Закона о управним споровима, одредбе чл. 314. ст. 1. Закона о парничном поступку ("Службени гласник РС", бр. 125/04) којом је прописано да ако пред истим судом тече више парница између истих лица или у којима је исто лице противник различитих тужилаца или различитих тужених, све ове парнице могу се решењем Већа спојити ради заједничког расправљања, ако би се тиме убрзало расправљање или смањили трошкови, те да за све спојене парнице Суд може донети заједничку одлуку.

Испитавши тужбе у смислу постојања процесних услова за вођење управног спора и мериторно решавање спора, овај Суд је нашао да су тужбе недозвољене, јер је очигледно да се управним актом, који се тужбом оспорава не дира у право тужилаца или у њихов на закону засновани интерес, због чега тужиоци немају правни интерес за подношење тужби.

Оспореним решењем туженог органа је одобрено "ВВ" стављање у промет лека ГГ. Овим решењем није одлучивано о било каквом праву или обавези тужилаца - предузећа која су регистрована за производњу и промет лекова, већ је решено о праву "ВВ", такође регистрованом предузећу за производњу и промет лековима. Зато је очевидно да се оспореним решењем не дира у права тужилаца и њихов на закону засновани интерес, па су, због недостатка активне легитимације за вођење овог управног спора, тужбе одбачене, на основу одредбе чл. 28. ст. 1. тач. 3. Закона о управним споровима. Сем тога, тужиоци нису учествовали у управном поступку у коме је донето оспорено решење, па зато немају правни интерес за вођење управног спора, јер за вођење управног спора могу бити овлашћени само они субјекти који су учествовали у управном поступку из кога проистиче оспорени управни акт. Значи, због непостојања активне легитимације тужилаца за вођење управног спора, услед чега тужиоци немају правни интерес за подношење тужбе, тужбе су одбачене, као недозвољене.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ,

дана 06.7.2005. године, У. бр. 427/05

Записничар, Председник већа - судија,

Руша Урошевић, с.р. Љубодраг Пљакић, с.р.

За тачност отправка

ЈК