U 4283/04

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 4283/04
14.10.2005. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Snežane Živković, predsednika veća, Mirjane Ivić i Nevene Milojčić, članova veća, sa savetnikom Vesnom Karanović, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca A., protiv rešenja Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije broj ... od .... godine, u pravnoj stvari davanja saglasnosti na odluku Upravnog odbora o izboru direktora predškolske ustanove, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 14. 10. 2005. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem je odbijeno davanje saglasnosti na odluku Upravnog odbora broj ...od ... godine o izboru tužioca za direktora Predškolske ustanove \"C" u ....

U tužbi podnetoj ovom sudu tužilac je osporio zakonitost rešenja tuženog organa jer je Upravni odbor predškolske ustanove \"C" na osnovu odredbe člana 59. stav 1. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja doneo odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktora te predškolske ustanove, nakon čega je konkurs i objavljen u smislu čl. 58. i 59. istog Zakona, pa smatra da saglasnost ministra na izbor direktora nije bila potrebna budući da nije predviđena navedenim odredbama Zakona. Predložio je da sud tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

Tuženi organ je u odgovoru na tužbu ostao u svemu pri razlozima iz obrazloženja osporenog rešenja ističući da, shodno odredbi člana 107. stav 4. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, za direktora predškolske ustanove može biti izabran vaspitač, pedagog ili psiholog koji ispunjava uslove propisane zakonom, pa budući da je tužilac profesor fizičkog vaspitanja ne ispunjava uslove za izbor direktora te ustanove. Predložio je da sud tužbu odbije kao neosnovanu.

Vrhovni sud Srbije je našao da u ovom slučaju nisu ispunjeni zakonski uslovi za pokretanje upravnog spora.

Odredbom člana 6. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ" br. 46/96) je propisano da se upravni spor može voditi samo protiv upravnog akta, a to je akt kojim državni organ ili preduzeće ili druga organizacija u vršenju javnog ovlašćenja rešava o određenom pravu ili obavezi fizičkog lica ili pravnog lica ili druge stranke u upravnoj stvari.

Prema odredbi člana 59. stav 1. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS" broj 62/03...62/04) direktora predškolske ustanove – dečijeg vrtića bira Upravni odbor, a prema stavu 4. istog člana Zakona odluka sa dokumentacijom o izabranom kandidatu dostavlja se Ministru prosvete i sporta na saglasnost. Odredbom člana 59. stav 6. istog Zakona je propisano da učesnik konkursa nezadovoljan odlukom o izboru direktora ustanove (predškolske ustanove i škole) ima pravo na sudsku zaštitu u upravnom sporu.

Kako se u konkretnom slučaju radi o rešenju koje donosi jedan organ u saglasnost sa drugim organom, to organ koji donosi rešenje isto sastavlja kao nacrt odluke i dostavlja sa spisima predmeta na saglasnost drugom organu koji može dati saglasnost potvrdom na samom rešenju ili posebnim aktom, pa je rešenje doneto kad je drugi organ dao saglasnost i ono se smatra aktom organa koji ga je doneo, odnosno izdao, u smislu odredbe člana 194. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni list SRJ" br. 33/97). Upravni spor se, prema tome, može voditi, u smislu navedenih propisa, samo ukoliko nadležni organ da saglasnost, a ako on odbije da je da, sastavljeno rešenje ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo.

Osporenim rešenjem nije data saglasnost na odluku Upravnog odbora o izboru direktora Predškolske ustanove, pa time, u smislu člana 6. Zakona o upravnim sporovima i citiranog propisa, nije rešeno o pravu ili obavezi određenog lica ili druge stranke u upravnoj stvari, zbog čega rešenje koje se tužbom osporava ne predstavlja upravni akt, koji ima samostalno pravno dejstvo.

Stoga je Vrhovni sud Srbije, primenom odredbe člana 28. stav 1. tačka 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 14. 10. 2005. godine, U. br. 4283/04

Predsednik veća-sudija

Snežana Živković, s.r.

Zapisničar

Vesna Karanović, s.r.

Za tačnost otpravka