У 4283/04

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 4283/04
14.10.2005. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Снежане Живковић, председника већа, Мирјане Ивић и Невене Милојчић, чланова већа, са саветником Весном Карановић, као записничарем, одлучујући у управном спору по тужби тужиоца А., против решења Министарства просвете и спорта Републике Србије број ... од .... године, у правној ствари давања сагласности на одлуку Управног одбора о избору директора предшколске установе, у нејавној седници већа одржаној дана 14. 10. 2005. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Тужба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем је одбијено давање сагласности на одлуку Управног одбора број ...од ... године о избору тужиоца за директора Предшколске установе "Ц" у ....

У тужби поднетој овом суду тужилац је оспорио законитост решења туженог органа јер је Управни одбор предшколске установе "Ц" на основу одредбе члана 59. став 1. Закона о основама система образовања и васпитања донео одлуку о расписивању конкурса за избор директора те предшколске установе, након чега је конкурс и објављен у смислу чл. 58. и 59. истог Закона, па сматра да сагласност министра на избор директора није била потребна будући да није предвиђена наведеним одредбама Закона. Предложио је да суд тужбу уважи и оспорено решење поништи.

Тужени орган је у одговору на тужбу остао у свему при разлозима из образложења оспореног решења истичући да, сходно одредби члана 107. став 4. Закона о основама система образовања и васпитања, за директора предшколске установе може бити изабран васпитач, педагог или психолог који испуњава услове прописане законом, па будући да је тужилац професор физичког васпитања не испуњава услове за избор директора те установе. Предложио је да суд тужбу одбије као неосновану.

Врховни суд Србије је нашао да у овом случају нису испуњени законски услови за покретање управног спора.

Одредбом члана 6. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ" бр. 46/96) је прописано да се управни спор може водити само против управног акта, а то је акт којим државни орган или предузеће или друга организација у вршењу јавног овлашћења решава о одређеном праву или обавези физичког лица или правног лица или друге странке у управној ствари.

Према одредби члана 59. став 1. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС" број 62/03...62/04) директора предшколске установе – дечијег вртића бира Управни одбор, а према ставу 4. истог члана Закона одлука са документацијом о изабраном кандидату доставља се Министру просвете и спорта на сагласност. Одредбом члана 59. став 6. истог Закона је прописано да учесник конкурса незадовољан одлуком о избору директора установе (предшколске установе и школе) има право на судску заштиту у управном спору.

Како се у конкретном случају ради о решењу које доноси један орган у сагласност са другим органом, то орган који доноси решење исто саставља као нацрт одлуке и доставља са списима предмета на сагласност другом органу који може дати сагласност потврдом на самом решењу или посебним актом, па је решење донето кад је други орган дао сагласност и оно се сматра актом органа који га је донео, односно издао, у смислу одредбе члана 194. став 2. Закона о општем управном поступку ("Службени лист СРЈ" бр. 33/97). Управни спор се, према томе, може водити, у смислу наведених прописа, само уколико надлежни орган да сагласност, а ако он одбије да је да, састављено решење не производи никакво правно дејство.

Оспореним решењем није дата сагласност на одлуку Управног одбора о избору директора Предшколске установе, па тиме, у смислу члана 6. Закона о управним споровима и цитираног прописа, није решено о праву или обавези одређеног лица или друге странке у управној ствари, због чега решење које се тужбом оспорава не представља управни акт, који има самостално правно дејство.

Стога је Врховни суд Србије, применом одредбе члана 28. став 1. тачка 2. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

Дана 14. 10. 2005. године, У. бр. 4283/04

Председник већа-судија

Снежана Живковић, с.р.

Записничар

Весна Карановић, с.р.

За тачност отправка

МЂ