U 4436/04

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 4436/04
09.09.2005. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Ljubodraga Pljakića, predsednika veća, Dragana Skoka i Snežane Živković, članova veća, sa zapisničarem Ružom Urošević, savetnikom Suda, odlučujući po tužbi tužioca Opštine ___, koju zastupa Predsednik Opštine AA, protiv tuženog Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije, u Beogradu, sa zainteresovanim licem BB radi poništaja rešenja tuženog br.:119-05-291/2004-03 od 22.09.2004. godine, u predmetu imenovanja vršioca dužnosti direktora škole, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 09.09.2005. godine, doneo je

REŠENJE

Tužba se ODBACUJE.

Obrazloženje

Osporenim rešenjem tuženog organa postavlja se CC za vršioca dužnosti direktora Tehničke škole u ___, počev od 24.09.2004. godine, do prestanka mera, odnosno izbora direktora, a najduže do godinu dana.

Tužilac je podneo tužbu, kojom je pokrenuo ovaj upravni spor i u kojoj osporava zakonitost rešenja tuženog organa, zbog nepravilne primene zakona i to odredbe čl.60. stav 2. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl.glasnik RS" br.62/03) kojom je propisano da ukoliko školski odbor ne postavi vršioca dužnosti direktora škole, ministar to treba da učini u roku od 7 dana od dana saznanja za prestanak mandata vršioca dužnosti direktora. Predložio je da se tužba uvaži i poništi osporeno rešenje.

U odgovoru na tužbu tuženi organ je ostao u svemu pri navodima iz obrazloženja svog rešenja i predložio je da se tužba odbije.

Odgovor na tužbu je podneo i Privremeni školski odbor ____ škole u ____, kao zainteresovano lice u ovom sporu, ističući da tužilac u ovom sporu ne može biti Opština ___, jer u postupku postavljanja vršioca dužnosti direktora škole u ____, nema nikakvih zakonskih ovlašćenja, te otuda donetim rešenjem ne mogu biti povređena njena prava niti pravni interes zasnovan na zakonu. Predložio je da se tužba odbije, kao neosnovana.

U postupku prethodnog ispitivanja tužbe, ocenjujući postojanje procesnih uslova kod tužioca za vođenje upravnog spora i meritorno rešavanje spora, ovaj Sud je našao da je tužba nedozvoljena, jer je očigledno da se osporenim rešenjem tuženog organa ne dira u pravo tužioca ili u njegov na zakonu zasnovani interes.

Odredbom čl.28. stav 1. tač.3. Zakona o upravnim sporovima propisano je da će sud rešenjem odbaciti tužbu ako utvrdi daje očigledno da se upravnim aktom koji se tužbom osporava, ne dira u pravo tužioca ili u njegov na zakonu zasnovan interes. Ovo je pravni osnov za odbacivanje tužbe zbog nedostatka aktivne legitimacije tužioca. Zakonom se traži da nepostojanje aktivne legitimacije bude očigledno. To je uvek slučaj kada se osporenim upravnim aktom ne rešava o kakvom pravu ili obavezi tužioca, kao i u slučaju kada se osporenim aktom ne dira u tužiočev interes zasnovan na zakonu. Kada je u pitanju tužiočev interes zasnovan na zakonu, pod navedenom formulacijom treba razumeti promenu subjektivne pravne situacije tužioca do koje dolazi posredno, rešenjem o pravu i obavezi druge (suprotne) stranke u višestranačkim upravnim stvarima.

Osporenim upravnim aktom tuženog organa postavlja se za vršioca dužnosti direktora ____ škole u ____ CC, počev od 24.09.2004. godine do prestanka mera, odnosno do izbora direktora škole, a najduže do godinu dana. Ovim upravnim aktom tuženog organa nije rešavano o bilo kakvom pravu ili obavezi tužioca, niti je tim aktom povređen bilo kakav interes tužioca zasnovanom na zakonu, jer se donošenjem tog akta nije promenila subjektivna prava situacija tužioca koja je postojala pre donošenja tog akta. Tužiocu je i dalje, kao jedinici lokalne samouprave, ostalo u nadležnosti da ostvaruje sva prava i vrši sve obaveze koje su joj određene Ustavom, zakonima i podzakonskim aktima.

Zbog iznetog je, na osnovu odredbe čl.28. stav 1. tač.3. Zakona o upravnim sporovima, ovaj sud rešio da se tužba odbacuje.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

Dana 09.09.2005. godine, U.4436/04

Predsednik veća-sudija

Ljubodrag Pljakić, s.r.

Zapisničar Ruža Urošević, s.r.

Za tačnost otpravka

vg