U 4606/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 4606/05
07.02.2007. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Milene Savatić, predsednika veća, Jelene Ivanović i Nade Kljajević, članova veća, sa savetnikom Vukicom Latinović, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca \"AA", čiji je punomoćnik AB, advokat, protiv rešenja Ministarstva za kapitalne investicije Republike Srbije br. 344-08-1744/2005-12-7 od 31.5.2005. godine, uz učešće \"BB", kao zainteresovanog lica u predmetu registracije reda vožnje, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 7.2.2007. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem usvaja se zahtev za registraciju reda vožnje u međumesnom linijskom prevozu putnika i dozvoljava se upis u registar redova vožnje u međumesnom prevozu \"BB", na liniji: A_B_A.

U podnetoj tužbi punomoćnik tužioca osporava zakonitost rešenja tuženog organa zbog pogrešne primene materijalnog prava, povreda pravila postupka i zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Navodi da je tuženi organ pogrešno primenio odredbe člana 16. stav 3. i 4. Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, jer je usvojio zahtev koji je podnet 18.5.2005. godine, iako je navedenim zakonom propisano da se ovi zahtevi podnose najkasnije do 30.4. i zahtev je bio nepotpun, jer je nedostajalo rešenje o obavljanju delatnosti koje je izdato \"BB" tek 31.5.2005. godine. Predlaže Vrhovnom sudu Srbije da tužbu uvaži i preinači osporeno rešenje tako što će odbiti podneti zahtev ili da ga poništi i predmet vrati na ponovni postupak.

U odgovoru na tužbu tuženi organ je ostao u svemu pri razlozima iznetim u obrazloženju osporenog rešenja i predložio je da sud tužbu odbije kao neosnovanu.

Zainteresovano lice \"BB" nije dostavilo odgovor na tužbu iako mu je tužba dostavljena 7.12.2006. godine.

Po oceni navoda tužbe, odgovora na tužbu i spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao:

Tužba nije dopuštena.

Ovo stoga, što je u članu 12. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni list SRJ'' br. 46/96) propisano da tužilac u upravnom sporu može biti fizičko lice, pravno lice ili druga stranka ako smatra da joj je upravnim aktom povređeno neko pravo ili na zakonu zasnovani interes.

Kako tužilac uz tužbu nije dostavio dokaz da mu je osporenim rešenjem povređeno pravo ili na zakonu zasnovani interes, to u konkretnom slučaju nije ovlašćen da podnese tužbu u ovom upravnom sporu.

Iz napred iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je odlučio kao u dispozitivu ovog rešenja na osnovu člana 28. stav 1. tačka 3. Zakona o upravnim sporovima.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 7.2.2007. godine, U. 4606/05

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Vukica Latinović, s.r. Milena Savatić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK