У 4606/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 4606/05
07.02.2007. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Милене Саватић, председника већа, Јелене Ивановић и Наде Кљајевић, чланова већа, са саветником Вукицом Латиновић, као записничарем, одлучујући у управном спору по тужби тужиоца "АА", чији је пуномоћник АБ, адвокат, против решења Министарства за капиталне инвестиције Републике Србије бр. 344-08-1744/2005-12-7 од 31.5.2005. године, уз учешће "ББ", као заинтересованог лица у предмету регистрације реда вожње, у нејавној седници већа одржаној дана 7.2.2007. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Тужба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем усваја се захтев за регистрацију реда вожње у међумесном линијском превозу путника и дозвољава се упис у регистар редова вожње у међумесном превозу "ББ", на линији: А_Б_А.

У поднетој тужби пуномоћник тужиоца оспорава законитост решења туженог органа због погрешне примене материјалног права, повреда правила поступка и због погрешно утврђеног чињеничног стања. Наводи да је тужени орган погрешно применио одредбе члана 16. став 3. и 4. Закона о превозу у друмском саобраћају, јер је усвојио захтев који је поднет 18.5.2005. године, иако је наведеним законом прописано да се ови захтеви подносе најкасније до 30.4. и захтев је био непотпун, јер је недостајало решење о обављању делатности које је издато "ББ" тек 31.5.2005. године. Предлаже Врховном суду Србије да тужбу уважи и преиначи оспорено решење тако што ће одбити поднети захтев или да га поништи и предмет врати на поновни поступак.

У одговору на тужбу тужени орган је остао у свему при разлозима изнетим у образложењу оспореног решења и предложио је да суд тужбу одбије као неосновану.

Заинтересовано лице "ББ" није доставило одговор на тужбу иако му је тужба достављена 7.12.2006. године.

По оцени навода тужбе, одговора на тужбу и списа предмета ове управне ствари, Врховни суд Србије је нашао:

Тужба није допуштена.

Ово стога, што је у члану 12. Закона о управним споровима (''Службени лист СРЈ'' бр. 46/96) прописано да тужилац у управном спору може бити физичко лице, правно лице или друга странка ако сматра да јој је управним актом повређено неко право или на закону засновани интерес.

Како тужилац уз тужбу није доставио доказ да му је оспореним решењем повређено право или на закону засновани интерес, то у конкретном случају није овлашћен да поднесе тужбу у овом управном спору.

Из напред изнетих разлога, Врховни суд Србије је одлучио као у диспозитиву овог решења на основу члана 28. став 1. тачка 3. Закона о управним споровима.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

Дана 7.2.2007. године, У. 4606/05

Записничар, Председник већа-судија,

Вукица Латиновић, с.р. Милена Саватић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

ЈК