U 4905/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 4905/07
17.01.2008. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Ljubodraga Pljakića, predsednika veća, Dragana Skoka i Dušanke Marjanović, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog suda Srbije, Ružom Urošević, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv rešenja Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije broj 580-02-3190/2005-11 od 14.05.2007. godine, u pravnoj stvari priznavanja svojstva ratnog vojnog invalida, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 17.01.2008. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem, odbijena je žalba tužioca, izjavljena protiv rešenja Opštinske uprave Kruševac broj 580-60/05-03 od 03.10.2005. godine, kojim je odbijen njegov zahtev da mu se prizna svojstvo ratnog vojnog invalida kao pripadniku Ravnogorskog pokreta.

Tužilac osporava zakonitost rešenja tuženog organa zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i navodi da je 25.11.1944. godine ranjen i zarobljen i da se od dana odvođenja u bolnicu vodilo da je na odsluženju vojnog roka. Ove činjenice mogu da potvrde svedoci koji su bili sa njim, a činjenica da je ranjen i da postoje posledice ranjavanja može se utvrditi samo veštačenjem lekara odgovarajuće struke. Dalje navodi da pisanim dokazima ne raspolaže, jer je sva dokumentacija izgorela u kući koja je spaljena na Kosovu, pa predlaže da Vrhovni sud Srbije tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

Tuženi organ u odgovoru na tužbu navodi da u svemu ostaje pri razlozima iznetim u obrazloženju osporenog rešenja i predlaže da Vrhovni sud Srbije tužbu odbije kao neosnovanu.

Ispitujući zakonitost osporenog rešenja u granicama zahteva iz tužbe, u smislu odredbe člana 39. stav 1. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96) ocenom navoda u tužbi, odgovoru na tužbu i spisa ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao da tužba nije osnovana.

Pravilno je po oceni Vrhovnog suda Srbije odlučio tuženi organ kada je, u postupku u kome nije bilo povrede pravila postupka, odbio žalbu tužioca nalazeći da nisu ispunjeni uslovi da mu se prizna svojstvo ratnog vojnog invalida, jer se iz njegove izjave date pred prvostepenim organom ne može sa sigurnošću utvrditi da je bio pripadnik Ravnogorskog pokreta, a druge dokaze na ove okolnosti nije pružio.

Odredbom člana 3. Uredbe o načinu ostvarivanja prava pripadnika Jugoslovenske Vojske u otadžbini i Ravnogorskog pokreta u oblasti boračko – invalidske zaštite ("Službeni glasnik RS", br.51/2005) određeno je da se vojnim invalidom, u skladu sa zakonom, smatra lice koje je zadobilo ranu, povredu, ozledu ili bolest, pa je zbog toga nastupilo oštećenje njegovog organizma najmanje za 20% pod okolnostima učešća u NOR-u u svojstvu pripadnika Jugoslovenske Vojske u otadžbini, odnosno Ravnogorskog pokreta u periodu od 17. aprila 1941. godine do 15. maja 1945. godine, a odredbom člana 11. stav 1. da se ove činjenice utvrđuju pismenim dokaznim sredstvima koja potiču iz vremena kada je zadobijeno oštećenje organizma, odnosno u roku od godinu dana od dana prestanka tih okolnosti.

S obzirom da tužilac u toku upravnog postupka, a ni uz tužbu, nije dostavio ni jedan pismeni dokaz na osnovu koga se može sa sigurnošću utvrditi da je bio pripadnik Ravnogorskog pokreta i da je u tom svojstvu zadobio ranu, povredu, ozledu ili bolest zbog koje je nastupilo oštećenje organizma za najmanje 20%, Vrhovni sud Srbije nalazi da je pravilan zaključak tuženog organa da se tužiocu ne može priznati svojstvo ratnog vojnog invalida jer ne poseduje dokaze o ranjavanju, a po tom osnovu traži priznavanje tog svojstva.

Na osnovu izloženog, nalazeći da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužioca, Vrhovni sud Srbije je, tužbu odbio kao neosnovanu, odlučujući kao u dispozitivu presude na osnovu odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima.

Pouka o pravnom leku: Protiv ove presude može se izjaviti žalba Vrhovnom sudu Srbije – Veću od pet sudija, u roku od 15 dana od dana dostavljanja.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

Dana 17.01.2008. godine, U. 4905/07

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Ruža Urošević, s.r. Ljubodrag Pljakić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

MS