У 4905/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 4905/07
17.01.2008. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Љубодрага Пљакића, председника већа, Драгана Скока и Душанке Марјановић, чланова већа, са саветником Врховног суда Србије, Ружом Урошевић, као записничарем, одлучујући у управном спору по тужби тужиоца АА, против решења Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије број 580-02-3190/2005-11 од 14.05.2007. године, у правној ствари признавања својства ратног војног инвалида, у нејавној седници већа одржаној дана 17.01.2008. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем, одбијена је жалба тужиоца, изјављена против решења Општинске управе Крушевац број 580-60/05-03 од 03.10.2005. године, којим је одбијен његов захтев да му се призна својство ратног војног инвалида као припаднику Равногорског покрета.

Тужилац оспорава законитост решења туженог органа због непотпуно утврђеног чињеничног стања и наводи да је 25.11.1944. године рањен и заробљен и да се од дана одвођења у болницу водило да је на одслужењу војног рока. Ове чињенице могу да потврде сведоци који су били са њим, а чињеница да је рањен и да постоје последице рањавања може се утврдити само вештачењем лекара одговарајуће струке. Даље наводи да писаним доказима не располаже, јер је сва документација изгорела у кући која је спаљена на Косову, па предлаже да Врховни суд Србије тужбу уважи и оспорено решење поништи.

Тужени орган у одговору на тужбу наводи да у свему остаје при разлозима изнетим у образложењу оспореног решења и предлаже да Врховни суд Србије тужбу одбије као неосновану.

Испитујући законитост оспореног решења у границама захтева из тужбе, у смислу одредбе члана 39. став 1. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ", бр. 46/96) оценом навода у тужби, одговору на тужбу и списа ове управне ствари, Врховни суд Србије је нашао да тужба није основана.

Правилно је по оцени Врховног суда Србије одлучио тужени орган када је, у поступку у коме није било повреде правила поступка, одбио жалбу тужиоца налазећи да нису испуњени услови да му се призна својство ратног војног инвалида, јер се из његове изјаве дате пред првостепеним органом не може са сигурношћу утврдити да је био припадник Равногорског покрета, а друге доказе на ове околности није пружио.

Одредбом члана 3. Уредбе о начину остваривања права припадника Југословенске Војске у отаџбини и Равногорског покрета у области борачко – инвалидске заштите ("Службени гласник РС", бр.51/2005) одређено је да се војним инвалидом, у складу са законом, сматра лице које је задобило рану, повреду, озледу или болест, па је због тога наступило оштећење његовог организма најмање за 20% под околностима учешћа у НОР-у у својству припадника Југословенске Војске у отаџбини, односно Равногорског покрета у периоду од 17. априла 1941. године до 15. маја 1945. године, а одредбом члана 11. став 1. да се ове чињенице утврђују писменим доказним средствима која потичу из времена када је задобијено оштећење организма, односно у року од годину дана од дана престанка тих околности.

С обзиром да тужилац у току управног поступка, а ни уз тужбу, није доставио ни један писмени доказ на основу кога се може са сигурношћу утврдити да је био припадник Равногорског покрета и да је у том својству задобио рану, повреду, озледу или болест због које је наступило оштећење организма за најмање 20%, Врховни суд Србије налази да је правилан закључак туженог органа да се тужиоцу не може признати својство ратног војног инвалида јер не поседује доказе о рањавању, а по том основу тражи признавање тог својства.

На основу изложеног, налазећи да оспореним решењем није повређен закон на штету тужиоца, Врховни суд Србије је, тужбу одбио као неосновану, одлучујући као у диспозитиву пресуде на основу одредбе члана 41. став 2. Закона о управним споровима.

Поука о правном леку: Против ове пресуде може се изјавити жалба Врховном суду Србије – Већу од пет судија, у року од 15 дана од дана достављања.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ,

Дана 17.01.2008. године, У. 4905/07

Записничар, Председник већа-судија,

Ружа Урошевић, с.р. Љубодраг Пљакић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

МС