U 517/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 517/07
26.09.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Milene Savatić, predsednika veća, Nade Kljajević i Katarine Manojlović – Andrić, članova veća, sa savetnikom Marijanom Tafra - Mirkov, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužilje AA, protiv rešenja Ministarstva finansija Republike Srbije, Poreske uprave, Regionalni centar Kragujevac broj 01-43102-1-00095/2006-3 od 30.08.2006. godine, u predmetu doprinosa, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 26.09.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, žalba tužilje podneta protiv rešenja Ministarstva finansija Republike Srbije, Poreske uprave, Filijale Vrnjačka Banja broj 3-414-1-13/11-2006 od 20.02.2006. godine, kojim je, stavom 1. dispozitiva, po zahtevu žalilje, odobreno ponavljanje postupka okončano rešenjima prvostepenog organa o utvrđivanju obaveze dopinosa za socijalno osiguranje, bliže navedenih u tom stavu dispozitiva rešenja. Stavom 2. dispozitiva stavljena su van snage rešenja prvostepenog organa bliže navedena u toj tačci dispozitiva, u delu obračunatih doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, dok su u delu obračunatih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje navedena rešenja ostala na snazi.

Tužilja tužbom osporava zakonitost osporenog rešenja u delu kojim je odbijena njena žalba na odluku prvostepenog organa i stava 2. dispozitiva, pa predlaže da se poništi. Smatra da joj je prvostepenim rešenjem neosnovano utvrđeno zaduženje doprinosima za penzijsko osiguranje jer je nad preduzećem \"BB" otvoren stečajni postupak 2002. godine po službenoj dužnosti, čime usled nastupanja pravnih posledica otvaranja stečajnog postupka, prestaje obaveza plaćanja doprinosa za sva zaposlena lica.

Tuženi organ, izjašnjavajući se na navode tužbe, u svom odgovoru, osporio je ove u celini, te je ostajući kod razloga osporenog rešenja predložio da sud tužbu odbije kao neosnovanu.

Nakon ocene navoda tužbe, razloga osporenog rešenja, te odgovora na tužbu, kao i celokupnih spisa predmeta ove upravne stvari, a u smislu člana 39. stav 1. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ" br. 46/96), Vrhovni sud Srbije je našao da tužba nije osnovana.

Pravilno je, po oceni suda, tuženi osporenim rešenjem, u postupku u kome nije bilo povreda pravila postupka od uticaja na rešavanje ove upravne stvari, odbio žalbu kao neosnovanu, ispravno nalazeći da je prvostepeni organ, rešavajući po predlogu tužilje za ponavljanje postupka, pravilno odlučio kada je predlog usvojio, te u ponovljenom postupku rešenja prvostepenog organa čije se ponavljanje postupka predlogom traži, stavio van snage u delu utvrđene obaveze plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje i za slučaj nezaposlenosti, a ostavio na snazi u delu koji se odnosi na obračunati doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje. Za svoju odluku tuženi je dao razloge koje, u svemu za pravilne, prihvata i ovaj sud.

Ovo stoga jer je obaveza plaćanja predmetnog doprinosa na strani tužilje utvrđena po osnovu njenog vlasništva nad preduzećem \"BB", a saglasno odredbi člana 12. stav 1. tačka 1. i 2. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br.34/2003) prema kojima su osiguranici samostalnih delatnosti: lica koja, u skladu sa zakonom, samostalno obavljaju privrednu ili drugu delatnost, ako nisu obavezno osigurana po osnovu zaposlenja, te lica koja su osnivači odnosno članovi privrednih društava u skladu sa zakonom, koji u njima rade bez obzira da li su u radnom odnosu u privrednom društvu čiji su osnivač odnosno član.

Sud je cenio i ostale navode tužbe kojima se osporava primena napred navedenog propisa sa razloga otvaranja postupka stečaja nad preduzećem, pa nalazi da ti navodi nisu osnovani, jer činjenica otvaranja postupka stečaja, sama po sebi, ne znači da preduzeće više ne postoji, a u konkretnom slučaju tužilja nije podnela dokaze da je preduzeće čiji je ona osnivač, nad kojim je pokrenut postupak stečaja, brisano iz registra Privrednog suda u Kraljevu, u koji je tužiljino preduzeće upisano kao privredni subjekt.

Sa napred iznetog, nalazeći da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužilje, sud je tužbu odbio kao neosnovanu, i na osnovu člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 26.09.2007. godine, U. 517/07

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Marijana Tafra-Mirkov, s.r. Milena Savatić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

RS