U 5211/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 5211/06
21.12.2007. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Danice Bogdanović, predsednika veća, Gordane Džakula i Vere Pešić, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog suda Srbije Ljiljanom Jevtić, zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv tuženog Ministarstva finansija Republike Srbije, Poreske uprave, Regionalni centar Novi Sad, radi poništaja br. 438-586/06 bez označenog datuma, u pravnoj stvari poreza na kapitalni dobitak, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 21.12.2007. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je dana 03.10.2006. godine podneo tužbu ovom Sudu radi poništaja rešenja Ministarstva finansija Republike Srbije, Poreske uprave, Regionalni centar Novi Sad br. 438-586/06, bez označenog datuma, a da pri tom tužbu nije potpisao i nije dostavio primerak osporenog rešenja.

U postupku prethodnog ispitivanja podnete tužbe, Vrhovni sud Srbije je našao da tužbu treba odbaciti kao neurednu.

Uz rešenje Vrhovnog suda Srbije U. 5211/06 od 29.10.2007. godine vraćena je tužiocu podneta tužba i naloženo mu je da istu uredi u smislu čl. 25. i čl. 27. Zakona o upravnim sporovima, tako što će tužbu potpisati i tako potpisanu vratiti ovom Sudu u dva primerka, u roku od 8 dana od dana prijema ovog rešenja i da se u istom roku izjasni da li podnosi tužbu u upravnom sporu protiv upravnog akta – rešenja koje se može tužbom osporavati u upravnom sporu, u kom slučaju će navesti tačan naziv tuženog organa i broj i datum donošenja rešenja i to rešenje, uz tako uređenu tužbu dostaviti ovom Sudu, uz upozorenje da ukoliko u ostavljenom roku ne postupi po nalogu iz st. 1. ovog rešenja, tužba će biti odbačena na osnovu čl. 27. st. 2. Zakona o upravnim sporovima.

Odredbom čl. 27. Zakona o upravnim sporovima ("Sl. list SRJ" br. 46/96), propisano je da ako je tužba nepotpuna ili nerazumljiva, predsednik veća pozvaće tužioca, prema potrebi i preko drugog suda, da u ostavljenom roku otkloni nedostatke tužbe i ukazaće mu na posledice ako ne postupi po zahtevu suda. Ako tužilac u ostavljenom roku ne otkloni nedostatke u tužbi, koji sprečavaju rad suda, sud će rešenjem odbaciti tužbu kao neurednu, ako ne nađe da je osporeni upravni akt ništav.

Tužilac je navedeno rešenje Vrhovnog suda Srbije primio dana 03.12.2007. godine, što se utvrđuje iz povratnice u spisima predmeta, ali do donošenja ove odluke suda, nije postupio po nalozima iz rešenja suda i time otklonio pomenute nedostatke tužbe, koje sprečavaju rad suda. Zbog navedenog, Vrhovni sud Srbije je, na osnovu odredbe čl. 27. st. 2., a u vezi čl. 25. st. 1. Zakona o upravnim sporovima, odbacio tužbu kao neurednu, odlučujući kao u dispozitivu ovog rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 21.12.2007. godine, U. 5211/06

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Ljiljana Jevtić, s.r. Danica Bogdanović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

SK