У 5211/06

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 5211/06
21.12.2007. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Данице Богдановић, председника већа, Гордане Џакула и Вере Пешић, чланова већа, са саветником Врховног суда Србије Љиљаном Јевтић, записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиоца АА, против туженог Министарства финансија Републике Србије, Пореске управе, Регионални центар Нови Сад, ради поништаја бр. 438-586/06 без означеног датума, у правној ствари пореза на капитални добитак, у нејавној седници већа одржаној дана 21.12.2007. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Тужба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је дана 03.10.2006. године поднео тужбу овом Суду ради поништаја решења Министарства финансија Републике Србије, Пореске управе, Регионални центар Нови Сад бр. 438-586/06, без означеног датума, а да при том тужбу није потписао и није доставио примерак оспореног решења.

У поступку претходног испитивања поднете тужбе, Врховни суд Србије је нашао да тужбу треба одбацити као неуредну.

Уз решење Врховног суда Србије У. 5211/06 од 29.10.2007. године враћена је тужиоцу поднета тужба и наложено му је да исту уреди у смислу чл. 25. и чл. 27. Закона о управним споровима, тако што ће тужбу потписати и тако потписану вратити овом Суду у два примерка, у року од 8 дана од дана пријема овог решења и да се у истом року изјасни да ли подноси тужбу у управном спору против управног акта – решења које се може тужбом оспоравати у управном спору, у ком случају ће навести тачан назив туженог органа и број и датум доношења решења и то решење, уз тако уређену тужбу доставити овом Суду, уз упозорење да уколико у остављеном року не поступи по налогу из ст. 1. овог решења, тужба ће бити одбачена на основу чл. 27. ст. 2. Закона о управним споровима.

Одредбом чл. 27. Закона о управним споровима ("Сл. лист СРЈ" бр. 46/96), прописано је да ако је тужба непотпуна или неразумљива, председник већа позваће тужиоца, према потреби и преко другог суда, да у остављеном року отклони недостатке тужбе и указаће му на последице ако не поступи по захтеву суда. Ако тужилац у остављеном року не отклони недостатке у тужби, који спречавају рад суда, суд ће решењем одбацити тужбу као неуредну, ако не нађе да је оспорени управни акт ништав.

Тужилац је наведено решење Врховног суда Србије примио дана 03.12.2007. године, што се утврђује из повратнице у списима предмета, али до доношења ове одлуке суда, није поступио по налозима из решења суда и тиме отклонио поменуте недостатке тужбе, које спречавају рад суда. Због наведеног, Врховни суд Србије је, на основу одредбе чл. 27. ст. 2., а у вези чл. 25. ст. 1. Закона о управним споровима, одбацио тужбу као неуредну, одлучујући као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ,

дана 21.12.2007. године, У. 5211/06

Записничар Председник већа-судија

Љиљана Јевтић, с.р. Даница Богдановић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

СК