U 5238/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 5238/05
05.10.2005. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Ljubodraga Pljakića, predsednika veća, Dragana Skoka i Dušanke Marjanović, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog suda Srbije Ružom Urošević zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca M., koga zastupa I., protiv Odeljenja za urbanizam, komunalne, stambene, građevinske i imovinsko-pravne poslove opštine ..., zbog "ćutanja administracije", odnosno nedonošenja rešenja po zahtevu za izdavanje akta o urbanističkim uslovima, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 05.10.2005. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je podneo tužbu Vrhovnom sudu Srbije protiv Odeljenja za urbanizam, komunalne, stambene, građevinske i imovinsko-pravne poslove opštine .., zbog "ćutanja administracije", odnosno nedonošenja rešenja po njegovom zahtevu za izdavanje akta o urbanističkim uslovima za gradnju ... sa pratećim sadržajem \"J" na sopstvenoj parceli broj ... KO ...

U tužbi navodi da je zahtev uputio tuženom organu 29.03.2004. godine, pa pošto po njegovom zahtevu nije odlučeno, uputio je urgenciju 12.07.2005. godine. Kako tuženi organ nije odlučio po njegovom zahtevu ni posle urgiranja, tužilac smatra da su ispunjeni uslovi za podnošenje tužbe u upravnom sporu i predlaže da Vrhovni sud Srbije tužbu uvaži i naloži tuženom organu da u roku od 30 dana od prijema presude odluči po njegovom zahtevu od 29.03.2004. godine.

U postupku prethodnog ispitivanja tužbe, Vrhovni sud Srbije je našao da je tužba podnesena pre vremena.

Tužilac je podneo zahtev za izdavanje akta o urbanističkim uslovima za gradnju kompleksa … stanice sa pratećim sadržajem, o kome je tuženi organ bio dužan da odluči u roku od 30 dana od dana prijema, u skladu sa odredbom člana 57. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS" br. 47/03). Odbijanje zahteva za izdavanje akta o urbanističkim uslovima predstavlja upravno odlučivanje, pa i nedonošenja akta po podnetom zahtevu predstavlja razlog za podnošenje žalbe nadležnom drugostepenom organu – ministarstvu nadležnom za poslove urbanizma, kao da je zahtev odbijen, u smislu odredbe člana 208. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku. Tek za slučaj da taj organ ne odluči u roku od 60 dana ili u zakonom određenom kraćem roku, odnosno da ne donese rešenje ni u daljem roku od 7 dana po ponovljenom traženju, stekli bi se uslovi, propisani odredbom člana 24. Zakona o upravnim sporovima, za podnošenje tužbe Vrhovnom sudu Srbije zbog "ćutanja administracije".

Kako se iz podnete tužbe i dokaza uz tužbu vidi da tužilac nije podneo žalbu drugostepenom organu, već urgenciju prvostepenom organu, Vrhovni sud Srbije je našao da je tužba podnesena pre vremena, pa je odlučio kao u dispozitivu rešenja na osnovu odredbe člana 28. stav 1. tačka 1. Zakona o upravnim sporovima.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 05.10.2005. godine, U. 5238/05

Predsednik veća-sudija,

Ljubodrag Pljakić, s.r.

Zapisničar,

Ruža Urošević, s.r.

Za tačnost otpravka