У 5238/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 5238/05
05.10.2005. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Љубодрага Пљакића, председника већа, Драгана Скока и Душанке Марјановић, чланова већа, са саветником Врховног суда Србије Ружом Урошевић записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиоца М., кога заступа И., против Одељења за урбанизам, комуналне, стамбене, грађевинске и имовинско-правне послове општине ..., због "ћутања администрације", односно недоношења решења по захтеву за издавање акта о урбанистичким условима, у нејавној седници већа одржаној дана 05.10.2005. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Тужба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је поднео тужбу Врховном суду Србије против Одељења за урбанизам, комуналне, стамбене, грађевинске и имовинско-правне послове општине .., због "ћутања администрације", односно недоношења решења по његовом захтеву за издавање акта о урбанистичким условима за градњу ... са пратећим садржајем "Ј" на сопственој парцели број ... КО ...

У тужби наводи да је захтев упутио туженом органу 29.03.2004. године, па пошто по његовом захтеву није одлучено, упутио је ургенцију 12.07.2005. године. Како тужени орган није одлучио по његовом захтеву ни после ургирања, тужилац сматра да су испуњени услови за подношење тужбе у управном спору и предлаже да Врховни суд Србије тужбу уважи и наложи туженом органу да у року од 30 дана од пријема пресуде одлучи по његовом захтеву од 29.03.2004. године.

У поступку претходног испитивања тужбе, Врховни суд Србије је нашао да је тужба поднесена пре времена.

Тужилац је поднео захтев за издавање акта о урбанистичким условима за градњу комплекса … станице са пратећим садржајем, о коме је тужени орган био дужан да одлучи у року од 30 дана од дана пријема, у складу са одредбом члана 57. Закона о планирању и изградњи ("Службени гласник РС" бр. 47/03). Одбијање захтева за издавање акта о урбанистичким условима представља управно одлучивање, па и недоношења акта по поднетом захтеву представља разлог за подношење жалбе надлежном другостепеном органу – министарству надлежном за послове урбанизма, као да је захтев одбијен, у смислу одредбе члана 208. став 2. Закона о општем управном поступку. Тек за случај да тај орган не одлучи у року од 60 дана или у законом одређеном краћем року, односно да не донесе решење ни у даљем року од 7 дана по поновљеном тражењу, стекли би се услови, прописани одредбом члана 24. Закона о управним споровима, за подношење тужбе Врховном суду Србије због "ћутања администрације".

Како се из поднете тужбе и доказа уз тужбу види да тужилац није поднео жалбу другостепеном органу, већ ургенцију првостепеном органу, Врховни суд Србије је нашао да је тужба поднесена пре времена, па је одлучио као у диспозитиву решења на основу одредбе члана 28. став 1. тачка 1. Закона о управним споровима.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

дана 05.10.2005. године, У. 5238/05

Председник већа-судија,

Љубодраг Пљакић, с.р.

Записничар,

Ружа Урошевић, с.р.

За тачност отправка

СЂ