U 5319/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 5319/07
06.02.2008. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Olge Đuričić, predsednika veća, Obrada Andrića i Tomislava Medveda, članova veća, sa savetnikom suda Biljanom Šunderić, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca \"AA", koga zastupa punomoćnik AB, advokat, izjavljenoj protiv Obaveštenja o raskidu Ugovora o prodaji društvenog kapitala metodom javne aukcije subjekta privatizacije \"LIPA" Šid broj 3088 UAP/02-3105 od 31.05.2007. godine, Agencije za privatizaciju iz Beograda, Terazije br. 23, u predmetu prenosa kapitala, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 06.02.2008. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je preko punomoćnika, dana 15.06.2007. godine podneo tužbu ovom sudu označivši kao tuženog Agenciju za privatizaciju iz Beograda, Terazije br. 23, a kao osporena akta, dva akta i to: Obaveštenje o raskidu zbog neispunjenja ugovora o prodaji društvenog kapitala metodom javne aukcije subjekta privatizacije \"AA" broj ___ od ___. godine i Odluku o prenosu kapitala broj 10-1167/07 3088 UVP/02 od 06.06.2007. godine.

Rešavajući po podnetoj tužbi, u delu tužbenog zahteva kojim se osporava zakonitost napred navedenog Obaveštenja, utvrđeno je da je tim obaveštenjem tužena – Agencija za privatizaciju izvestila tužioca o raskidu zbog neispunjenja Ugovora o prodaji društvenog kapitala metodom javne aukcije subjekta privatizacije \"AA", koji je zaključen dana 04.09.2003. godine, pod Ov.br. II -1477/2003, jer je prema navodima iz Obaveštenja, a nakon kontrola izvršenja ugovornih odredbi i uvidom u finansijsku i drugu raspoloživu dokumentaciju utvrđeno da Kupac nije izvršio navedenu obavezu u ugovorenom roku, kao ni nakon naknadno dostavljene opomene, odnosno obaveštenja koje je tužena uputila na adresu Kupca i subjekta privatizacije dana 28.02.2007. godine, uz upozorenje da ukoliko isti ne postupi u skladu sa navedenim nalogom u naknadnom roku, da će Agencija za privatizaciju imajući u vidu odredbe člana 41a. Zakona o privatizaciji zaključeni ugovor o prodaji smatrati raskinutim zbog neispunjenja.

U postupku prethodnog ispitivanja podnete tužbe, Vrhovni sud Srbije je našao da tužbu treba odbaciti.

Naime, odredbom člana 6. stav 1. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96), propisano je da se upravni spor može voditi samo protiv upravnog akta, dok je odredbom stava 2. istog člana propisano da upravni akt, u smislu tog Zakona, jeste akt kojim državni organ ili preduzeće ili druga organizacija u vršenju javnih ovlašćenja rešava o određenom pravu ili obavezi fizičkog lica ili druge stranke u upravnoj stvari.

Saglasno napred navedenoj odredbi Zakona, Obaveštenje Agencije za privatizaciju, ovde tužene, kojim se tužilac obaveštava o raskidu Ugovora o prodaji društvenog kapitala metodom javne aukcije subjekta privatizacije \"AA", zbog neispunjenja, po nalaženju ovog suda, ne predstavlja upravni akt u smislu citiranog člana 6. Zakona o upravnim sporovima. Ovo sa razloga, jer navedeno obaveštenje nije doneto u upravnoj stvari, niti se njime neposredno rešava, odnosno odlučuje o nekom pravu i obavezi tužioca, već se tužilac smo izveštava o daljim radnjama tuženog uzrokovanim neispunjenjem ugovornih obaveza, odnosno o eventualnim svojinsko pravnim promenama.

Kako se zakonitost napred navedenog Obaveštenja ne može ispitivati u upravnom sporu, jer istim nije odlučivano o upravnoj stvari koja je bitno, sadržinsko obeležje upravnog akta, to je Vrhovni sud Srbije, na osnovu člana 28. stav 1.tačka 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu ovog rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 06.02.2008. godine, U. 5319/07

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Biljana Šunderić, s.r. Olga Đuričić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

MS