У 5319/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 5319/07
06.02.2008. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Олге Ђуричић, председника већа, Обрада Андрића и Томислава Медведа, чланова већа, са саветником суда Биљаном Шундерић, као записничарем, одлучујући у управном спору по тужби тужиоца "АА", кога заступа пуномоћник АБ, адвокат, изјављеној против Обавештења o раскиду Уговора о продаји друштвеног капитала методом јавне аукције субјекта приватизације "ЛИПА" Шид број 3088 УАП/02-3105 од 31.05.2007. године, Агенције за приватизацију из Београда, Теразије бр. 23, у предмету преноса капитала, у нејавној седници већа одржаној дана 06.02.2008. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Тужба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је преко пуномоћника, дана 15.06.2007. године поднео тужбу овом суду означивши као туженог Агенцију за приватизацију из Београда, Теразије бр. 23, а као оспорена акта, два акта и то: Обавештење о раскиду због неиспуњења уговора о продаји друштвеног капитала методом јавне аукције субјекта приватизације "АА" број ___ од ___. године и Одлуку о преносу капитала број 10-1167/07 3088 УВП/02 од 06.06.2007. године.

Решавајући по поднетој тужби, у делу тужбеног захтева којим се оспорава законитост напред наведеног Обавештења, утврђено је да је тим обавештењем тужена – Агенција за приватизацију известила тужиоца о раскиду због неиспуњења Уговора о продаји друштвеног капитала методом јавне аукције субјекта приватизације "АА", који је закључен дана 04.09.2003. године, под Ов.бр. II -1477/2003, јер је према наводима из Обавештења, а након контрола извршења уговорних одредби и увидом у финансијску и другу расположиву документацију утврђено да Купац није извршио наведену обавезу у уговореном року, као ни након накнадно достављене опомене, односно обавештења које је тужена упутила на адресу Купца и субјекта приватизације дана 28.02.2007. године, уз упозорење да уколико исти не поступи у складу са наведеним налогом у накнадном року, да ће Агенција за приватизацију имајући у виду одредбе члана 41а. Закона о приватизацији закључени уговор о продаји сматрати раскинутим због неиспуњења.

У поступку претходног испитивања поднете тужбе, Врховни суд Србије је нашао да тужбу треба одбацити.

Наиме, одредбом члана 6. став 1. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ", бр. 46/96), прописано је да се управни спор може водити само против управног акта, док је одредбом става 2. истог члана прописано да управни акт, у смислу тог Закона, јесте акт којим државни орган или предузеће или друга организација у вршењу јавних овлашћења решава о одређеном праву или обавези физичког лица или друге странке у управној ствари.

Сагласно напред наведеној одредби Закона, Обавештење Агенције за приватизацију, овде тужене, којим се тужилац обавештава о раскиду Уговора о продаји друштвеног капитала методом јавне аукције субјекта приватизације "АА", због неиспуњења, по налажењу овог суда, не представља управни акт у смислу цитираног члана 6. Закона о управним споровима. Ово са разлога, јер наведено обавештење није донето у управној ствари, нити се њиме непосредно решава, односно одлучује о неком праву и обавези тужиоца, већ се тужилац смо извештава о даљим радњама туженог узрокованим неиспуњењем уговорних обавеза, односно о евентуалним својинско правним променама.

Како се законитост напред наведеног Обавештења не може испитивати у управном спору, јер истим није одлучивано о управној ствари која је битно, садржинско обележје управног акта, то је Врховни суд Србије, на основу члана 28. став 1.тачка 2. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

дана 06.02.2008. године, У. 5319/07

Записничар, Председник већа-судија,

Биљана Шундерић, с.р. Олга Ђуричић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

МС