U 5645/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 5645/07
31.01.2008. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: mr Jadranke Injac, predsednika veća, Zoje Popović i Jelene Ivanović, članova veća, sa savetnikom suda Ljiljanom Petrović, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca \"AA", protiv tuženog Ministarstva za kapitalne investicije Republike Srbije, radi poništaja rešenja broj: 344-08-03010/2007-17-10 od 15.5.2007. godine, u predmetu registracija reda vožnje, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 31.1.2008. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem usvaja se zahtev za registraciju i overu reda vožnje u međumesnom linijskom prevozu putnika i dozvoljava se upis u Registar redova vožnje u međumesnom prevozu \"BB", na liniji a-b-v.

U podnetnoj tužbi tužilac osporava zakonitost rešenja zbog pogrešne primene materijalnog prava, navodići da je isto nezakonito i doneto na štetu tužioca. Predložio je Vrhovni sud Srbije uvaži tužbu i osporeno rešenje ukine.

U postupku prethodnog ispitivanja tužbe Vrhovni sud Srbije je našao da tužba nije dopuštena.

Odredbom člana 28. stav 1. tačka 3. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni list SRJ'', br. 46/96), propisano je da će sud rešenjem odbaciti tužbu ako utvrdi da je očevidno da se upravnim aktom koji se tužbom osporava ne dira u pravo tužioca ili u njegov na zakonu zasnovan interes (član 12.). Odredbom člana 12. istog Zakona propisano je da tužilac u upravnom sporu može biti fizičko lice, pravno lice ili druga stranka ako smatra da joj je upravnim aktom povređeno neko pravo ili na zakonu zasnovan interes.

Kako je uvidom u spise predmeta utvrđeno da osporenim upravnim aktom nije rešavano ni o kakvom pravu ili obavezi tužioca, to tužilac nema pravni interes da podnese tužbu u ovom upravnom sporu, stoga što ni u navodima uz tužbu ni u spisima dostavljenim po rešenju suda o uređenju tužbe U.br. 5645/07 od 01.11.2007. godine, nema dokaza da je tužilac – prevoznik koji ima već određen red vožnje na istoj liniji.

Iz napred iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je odlučio kao u dispozitivu ovog rešenja, na osnovu člana 28. stav 1. tačka 3. u vezi sa članom 12. Zakona o upravnim sporovima.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 31.1.2008. godine, U. 5645/07

Zapisničar, Predsednik veća - sudija

Ljiljana Petrović, s.r. mr Jadranka Injac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK