У 5645/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 5645/07
31.01.2008. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: мр Јадранке Ињац, председника већа, Зоје Поповић и Јелене Ивановић, чланова већа, са саветником суда Љиљаном Петровић, као записничарем, одлучујући у управном спору по тужби тужиоца "АА", против туженог Министарства за капиталне инвестиције Републике Србије, ради поништаја решења број: 344-08-03010/2007-17-10 од 15.5.2007. године, у предмету регистрација реда вожње, у нејавној седници већа одржаној дана 31.1.2008. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Тужба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем усваја се захтев за регистрацију и оверу реда вожње у међумесном линијском превозу путника и дозвољава се упис у Регистар редова вожње у међумесном превозу "ББ", на линији а-б-в.

У поднетној тужби тужилац оспорава законитост решења због погрешне примене материјалног права, наводићи да је исто незаконито и донето на штету тужиоца. Предложио је Врховни суд Србије уважи тужбу и оспорено решење укине.

У поступку претходног испитивања тужбе Врховни суд Србије је нашао да тужба није допуштена.

Одредбом члана 28. став 1. тачка 3. Закона о управним споровима (''Службени лист СРЈ'', бр. 46/96), прописано је да ће суд решењем одбацити тужбу ако утврди да је очевидно да се управним актом који се тужбом оспорава не дира у право тужиоца или у његов на закону заснован интерес (члан 12.). Одредбом члана 12. истог Закона прописано је да тужилац у управном спору може бити физичко лице, правно лице или друга странка ако сматра да јој је управним актом повређено неко право или на закону заснован интерес.

Како је увидом у списе предмета утврђено да оспореним управним актом није решавано ни о каквом праву или обавези тужиоца, то тужилац нема правни интерес да поднесе тужбу у овом управном спору, стога што ни у наводима уз тужбу ни у списима достављеним по решењу суда о уређењу тужбе У.бр. 5645/07 од 01.11.2007. године, нема доказа да је тужилац – превозник који има већ одређен ред вожње на истој линији.

Из напред изнетих разлога, Врховни суд Србије је одлучио као у диспозитиву овог решења, на основу члана 28. став 1. тачка 3. у вези са чланом 12. Закона о управним споровима.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

дана 31.1.2008. године, У. 5645/07

Записничар, Председник већа - судија

Љиљана Петровић, с.р. мр Јадранка Ињац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

ЈК