U 5950/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 5950/07
11.01.2008. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Danice Bogdanović, predsednika veća, Gordane Džakula i Vere Pešić, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog suda Srbije Ljiljanom Jevtić, kao zapisničarem, odlučujući po tužbi tužilje AA, koju zastupa punomoćnik AB, advokat, protiv tužene Opštine Gornji Milanovac, Opštinske uprave, Odeljenja za privredu i finansije, u pravnoj stvari utvrđivanje penzije, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 11.1.2008. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Vrhovni sud Srbije oglašava se stvarno nenadležnim za rešavanje ove upravne stvari i predmet ustupa na nadležnost Okružnom sudu u Čačku.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilja je podnela ovom sudu tužbu protiv tužene Opštine Gornji Milanovac, Opštinske uprave, Odeljenja za privredu i finansije, sa predlogom da Vrhovni sud Srbije po izvedenim predloženim dokazima donese rešenje kojim se utvrđuje da je tužilja AA po zanimanju – izrada ramova bila vlasnik Samostalne zanatske radnje \"BB", a koja je radila u periodu od 11.7.1975. do 7.2.1989. godine, kada je ista radnja uredno odjavljena.

U postupku prethodnog ispitivanja podnete tužbe, pazeći po službenoj dužnosti na svoju stvarnu nadležnost, Vrhovni sud Srbije je našao da je za postupanje po podnetoj tužbi nadležan Okružni sud u Čačku.

Prema odredbi člana 17. stav 1. tačka 1. pod z) Zakona o sudovima ("Službeni glasnik RS", br. 46/91 ... 71/92), koja se primenjuje na osnovu odredbe člana 3. Zakona o izmenama Zakona o uređenju sudova ("Službeni glasnik RS", broj 29/04), Vrhovni sud Srbije je nadležan da odlučuje o zakonitosti konačnih upravnih akata republičkog organa ako zakonom nije drukčije određeno, a odredbom člana 14. stav 1. tačka 8. navedenog Zakona o sudovima, propisano je da je Okružni sud, pored ostalog, nadležan da odlučuje i o zakonitosti konačnih upravnih akata za koje nije nadležan drugi sud.

Kako je u ovoj pravnoj stvari tužba podneta protiv tužene Opštine Gornji Milanovac, Opštinske uprave, Odeljenja za privredu i finansije, to je u smislu člana 14. stav 1. tačka 8. Zakona o sudovima, za odlučivanje po ovoj tužbi stvarno i mesno nadležan Okružni sud u Čačku, na čijoj teritoriji je sedište tuženog organa.

Sa iznetog, Vrhovni sud Srbije je, na osnovu odredbe člana 59. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", broj 46/96), a shodnom primenom odredaba čl. 15. i 17. Zakona o parničnom postupku ("Službeni glasnik RS", broj 125 od 22.11.2004. godine), odlučio kao u dispozitivu rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 11.1.2008. godine, U.br. 5950/07

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Ljiljana Jevtić, s.r. Danica Bogdanović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

SK