У 5950/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 5950/07
11.01.2008. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Данице Богдановић, председника већа, Гордане Џакула и Вере Пешић, чланова већа, са саветником Врховног суда Србије Љиљаном Јевтић, као записничарем, одлучујући по тужби тужиље АА, коју заступа пуномоћник АБ, адвокат, против тужене Општине Горњи Милановац, Општинске управе, Одељења за привреду и финансије, у правној ствари утврђивање пензије, у нејавној седници већа одржаној дана 11.1.2008. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Врховни суд Србије оглашава се стварно ненадлежним за решавање ове управне ствари и предмет уступа на надлежност Окружном суду у Чачку.

О б р а з л о ж е њ е

Тужиља је поднела овом суду тужбу против тужене Општине Горњи Милановац, Општинске управе, Одељења за привреду и финансије, са предлогом да Врховни суд Србије по изведеним предложеним доказима донесе решење којим се утврђује да је тужиља АА по занимању – израда рамова била власник Самосталне занатске радње "ББ", а која је радила у периоду од 11.7.1975. до 7.2.1989. године, када је иста радња уредно одјављена.

У поступку претходног испитивања поднете тужбе, пазећи по службеној дужности на своју стварну надлежност, Врховни суд Србије је нашао да је за поступање по поднетој тужби надлежан Окружни суд у Чачку.

Према одредби члана 17. став 1. тачка 1. под з) Закона о судовима ("Службени гласник РС", бр. 46/91 ... 71/92), која се примењује на основу одредбе члана 3. Закона о изменама Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС", број 29/04), Врховни суд Србије је надлежан да одлучује о законитости коначних управних аката републичког органа ако законом није друкчије одређено, а одредбом члана 14. став 1. тачка 8. наведеног Закона о судовима, прописано је да је Окружни суд, поред осталог, надлежан да одлучује и о законитости коначних управних аката за које није надлежан други суд.

Како је у овој правној ствари тужба поднета против тужене Општине Горњи Милановац, Општинске управе, Одељења за привреду и финансије, то је у смислу члана 14. став 1. тачка 8. Закона о судовима, за одлучивање по овој тужби стварно и месно надлежан Окружни суд у Чачку, на чијој територији је седиште туженог органа.

Са изнетог, Врховни суд Србије је, на основу одредбе члана 59. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ", број 46/96), а сходном применом одредаба чл. 15. и 17. Закона о парничном поступку ("Службени гласник РС", број 125 од 22.11.2004. године), одлучио као у диспозитиву решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ,

дана 11.1.2008. године, У.бр. 5950/07

Записничар Председник већа-судија

Љиљана Јевтић, с.р. Даница Богдановић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

СК