U 6050/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 6050/07
16.01.2008. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: mr Jadranke Injac, predsednika veća, Zoje Popović i Jelene Ivanović, članova veća, sa savetnikom suda Goranom Josifovim, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužilje AA, koju po punomoćju zastupa AB, advokat, protiv tuženog Republičkog geodetskog zavoda Republike Srbije, radi poništaja rešenja Sektora za pravne poslove, 07 br. 951-1320/06-1 od 28.6.2007. godine, u katastarskom predmetu, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 16.1.2008. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem tuženog odbijen je, kao neosnovan, predlog tužilje za oglašavanje ništavim dela rešenja Komisije za izlaganje podataka o nepokretnosti i pravima na njima za KO Bečej atar br. 951-02-10064/06c i br. 952-02-110/05c od 14.12.2006. godine.

Tužilja podnetom tužbom pobija zakonitost osporenog rešenja tuženog organa i u tom smislu je navela da je u osporenom rešenju pogrešno označeno da se protiv istog ne može pokrenuti upravni spor jer je takva mogućnost dopuštena na osnovu odredbe 258. stav 3. Zakona o opštem upravnom postupku. U vezi s tim tužilja objašnjava da je njen predlog za oglašavanje rešenja ništavim odbijen a protiv tog rešenja je dopuštena žalba ali kako nema organa koji bi po žalbi rešavao, jer je rešenje doneo Republički geodetski zavod Republike Srbije, to se protiv tog rešenja može neposredno pokrenuti upravni spor. Predložila da sud tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi i predmet vrati tuženom organu na ponovni postupak ili reši upravnu stvar tako što će uvažiti predlog za oglašavanje dela rešenja ništavim.

U postupku prethodnog ispitivanja podnete tužbe Vrhovni sud Srbije je našao da je ista nedozvoljena.

Odredbom člana 9. stav 1. tačke 2. Zakona o upravnim sporovima izričito je propisano da se upravni spor ne može voditi protiv akata donesenih u stvarima o kojima se po izričitoj odredbi zakona ne može voditi upravni spor. Kako je odredbom člana 68. Zakona o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima ("Službeni glasnik RS", br. 83/92... 101/05) izričito propisano da protiv rešenja Republičkog geodetskog zavoda donetog po žalbi iz člana 67. ovog Zakona, ne može se pokrenuti upravni spor, to je po nalaženju Vrhovnog suda Srbije tuženi organ pravilno označio u pouci o pravnom sredstvu da je ovo rešenje konačno u upravnom postupku i da se protiv istog ne može pokrenuti upravni spor.

Cenjeni su i napred pomenuti navodi tužbe da je dozvoljeno pokretanje upravnog spora, pa je ovaj sud našao da je isti neosnovan. Ovo stoga, što je odredbom člana 15. navedenog Zakona propisano da premer, izrada katastra nepokretnosti i upisi prava na nepokretnostima vrše se po odredbama zakona kojim se uređuje opšti upravni postupak, ako zakonom nije drukčije određeno. U konkretnom slučaju Zakon o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima je specijalni zakon (lex specialis) u odnosu na Zakon o opštem upravnom postupku, pa se stoga u ovoj upravnoj stvari, po izričitoj odredbi zakona ne može voditi upravni spor.

Sa iznetog razloga, Vrhovni sud Srbije je, na osnovu člana 28. stav 1. tačka 5. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96), podnetu tužbu odbacio, kao nedozvoljenu.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 16.1.2008. godine, U. 6050/07

Zapisničar, Predsednik veća - sudija

Goran Josifov, s.r. mr Jadranka Injac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK