У 6050/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 6050/07
16.01.2008. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: мр Јадранке Ињац, председника већа, Зоје Поповић и Јелене Ивановић, чланова већа, са саветником суда Гораном Јосифовим, као записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиље АА, коју по пуномоћју заступа АБ, адвокат, против туженог Републичког геодетског завода Републике Србије, ради поништаја решења Сектора за правне послове, 07 бр. 951-1320/06-1 од 28.6.2007. године, у катастарском предмету, у нејавној седници већа одржаној дана 16.1.2008. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Тужба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем туженог одбијен је, као неоснован, предлог тужиље за оглашавање ништавим дела решења Комисије за излагање података о непокретности и правима на њима за КО Бечеј атар бр. 951-02-10064/06ц и бр. 952-02-110/05ц од 14.12.2006. године.

Тужиља поднетом тужбом побија законитост оспореног решења туженог органа и у том смислу је навела да је у оспореном решењу погрешно означено да се против истог не може покренути управни спор јер је таква могућност допуштена на основу одредбе 258. став 3. Закона о општем управном поступку. У вези с тим тужиља објашњава да је њен предлог за оглашавање решења ништавим одбијен а против тог решења је допуштена жалба али како нема органа који би по жалби решавао, јер је решење донео Републички геодетски завод Републике Србије, то се против тог решења може непосредно покренути управни спор. Предложила да суд тужбу уважи и оспорено решење поништи и предмет врати туженом органу на поновни поступак или реши управну ствар тако што ће уважити предлог за оглашавање дела решења ништавим.

У поступку претходног испитивања поднете тужбе Врховни суд Србије је нашао да је иста недозвољена.

Одредбом члана 9. став 1. тачке 2. Закона о управним споровима изричито је прописано да се управни спор не може водити против аката донесених у стварима о којима се по изричитој одредби закона не може водити управни спор. Како је одредбом члана 68. Закона о државном премеру и катастру и уписима права на непокретностима ("Службени гласник РС", бр. 83/92... 101/05) изричито прописано да против решења Републичког геодетског завода донетог по жалби из члана 67. овог Закона, не може се покренути управни спор, то је по налажењу Врховног суда Србије тужени орган правилно означио у поуци о правном средству да је ово решење коначно у управном поступку и да се против истог не може покренути управни спор.

Цењени су и напред поменути наводи тужбе да је дозвољено покретање управног спора, па је овај суд нашао да је исти неоснован. Ово стога, што је одредбом члана 15. наведеног Закона прописано да премер, израда катастра непокретности и уписи права на непокретностима врше се по одредбама закона којим се уређује општи управни поступак, ако законом није друкчије одређено. У конкретном случају Закон о државном премеру и катастру и уписима права на непокретностима је специјални закон (lex specialis) у односу на Закон о општем управном поступку, па се стога у овој управној ствари, по изричитој одредби закона не може водити управни спор.

Са изнетог разлога, Врховни суд Србије је, на основу члана 28. став 1. тачка 5. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ", бр. 46/96), поднету тужбу одбацио, као недозвољену.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

дана 16.1.2008. године, У. 6050/07

Записничар, Председник већа - судија

Горан Јосифов, с.р. мр Јадранка Ињац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

ЈК