U 6465/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 6465/07
20.12.2007. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Olge Đuričić, predsednika veća, Tomislava Medveda i Obrada Andrića, članova veća, sa savetnikom Nadeždom Nikolić, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, koga zastupa AB, advokat, protiv tuženog Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika Beograd, zbog nedonošenja rešenja po njegovoj žalbi podnetoj radi nedonošenja odluke po zahtevu za usklađivanje penzije, u predmetu usklađivanja vojne penzije, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 20.12.2007. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je, dana 20.07.2007. godine, podneo tužbu ovom sudu, protiv Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika Beograd, zbog nedonošenja rešenja po njegovoj žalbi, izjavljenoj zbog nedonošenja odluke po zahtevu za usklađivanje penzije. U tužbi navodi da je dana 11.01.2007. godine podneo zahtev direktoru Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika – Beograd, za usklađivanje penzije. Kako je proteklo više od 60 dana od dana podnošenja zahteva, to je dana 15.03.2007. godine, podneo žalbu tuženom organu – Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, a dana 05.04.2007. godine, ponovo se obratio tuženom organu za donošenje odluke po njegovoj žalbi, ali da ni nakon podnete urgencije nije doneta odluka. Predlaže da sud usvoji njegov zahtev i donese rešenje kojim će se njegova vojna penzija uskladiti sa propisima.

U postupku prethodnog ispitivanja tužbe koja je podneta zbog nedonošenja odluke – "ćutanja administracije", Vrhovni sud Srbije je našao da je tužba preuranjena.

Odredbom člana 24. stav 1. Zakona o upravnim sprovima, propisano je da ako drugostepeni organ ni u roku od 60 dana ili u zakonom određenom roku ne donese rešenje po žalbi stranke protiv prvostepenog rešenja, a ne donese ga ni u daljem roku od sedam dana po ponovljenom traženju, stranka može pokrenuti upravni spor kao da joj je žalba odbijena, a stavom 3. propisano je da ako prvostepeni organ protiv čijeg akta je dozvoljena žalba nije u roku od 60 dana ili u zakonom određenom kraćem roku doneo rešenje po zahtevu, stranka ima pravo da podnese zahtev drugostepenom organu. Protiv rešenja drugostepenog organa stranka može pokrenuti upravni spor, a može ga pod uslovima iz stava 1. ovog člana pokrenuti i ako ovaj organ ne donese rešenje.

Imajući u vidu da je tužilac žalbu – zahtev zbog nedonošenja rešenja po njegovom zahtevu koji je podneo direktoru Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika – Beograd, tuženom organu podneo 15.03.2007. godine, a urgenciju za donošenje rešenja po njegovom zahtevu – žalbi drugostepenom organu uputio dana 05.04.2007. godine, pre isteka roka od 60 dana propisanog članom 24. stav 1. Zakona o upravnim sporovima, a da se od dana podnošenja urgencije tuženom organu za donošenje odluke do dana podnošenja tužbe Vrhovnom sudu Srbije, nije obraćao tuženom organu, to je tužilac tužbu zbog nedonošenja rešenja – ''ćutanja administracije'', podneo pre isteka roka propisanog navedenom odredbom Zakona o upravnim sporovima.

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je našao da je tužba podneta pre vremena, pa je na osnovu člana 28. stav 1. tačka 1. Zakona o upravnim sporovima, rešio kao u dispozitivu rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 20.12.2007. godine,U.6465/07

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Nadežda Nikolić, s.r. Olga Đuričić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

RS