У 6465/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 6465/07
20.12.2007. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Олге Ђуричић, председника већа, Томислава Медведа и Oбрада Андрића, чланова већа, са саветником Надеждом Николић, као записничарем, одлучујући у управном спору по тужби тужиоца АА, кога заступа АБ, адвокат, против туженог Фонда за социјално осигурање војних осигураника Београд, због недоношења решења по његовој жалби поднетој ради недоношења одлуке по захтеву за усклађивање пензије, у предмету усклађивања војне пензије, у нејавној седници већа одржаној дана 20.12.2007. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Тужба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је, дана 20.07.2007. године, поднео тужбу овом суду, против Фонда за социјално осигурање војних осигураника Београд, због недоношења решења по његовој жалби, изјављеној због недоношења одлуке по захтеву за усклађивање пензије. У тужби наводи да је дана 11.01.2007. године поднео захтев директору Фонда за социјално осигурање војних осигураника – Београд, за усклађивање пензије. Како је протекло више од 60 дана од дана подношења захтева, то је дана 15.03.2007. године, поднео жалбу туженом органу – Фонду за социјално осигурање војних осигураника, а дана 05.04.2007. године, поново се обратио туженом органу за доношење одлуке по његовој жалби, али да ни након поднете ургенције није донета одлука. Предлаже да суд усвоји његов захтев и донесе решење којим ће се његова војна пензија ускладити са прописима.

У поступку претходног испитивања тужбе која је поднета због недоношења одлуке – "ћутања администрације", Врховни суд Србије је нашао да је тужба преурањена.

Одредбом члана 24. став 1. Закона о управним спровима, прописано је да ако другостепени орган ни у року од 60 дана или у законом одређеном року не донесе решење по жалби странке против првостепеног решења, а не донесе га ни у даљем року од седам дана по поновљеном тражењу, странка може покренути управни спор као да јој је жалба одбијена, а ставом 3. прописано је да ако првостепени орган против чијег акта је дозвољена жалба није у року од 60 дана или у законом одређеном краћем року донео решење по захтеву, странка има право да поднесе захтев другостепеном органу. Против решења другостепеног органа странка може покренути управни спор, а може га под условима из става 1. овог члана покренути и ако овај орган не донесе решење.

Имајући у виду да је тужилац жалбу – захтев због недоношења решења по његовом захтеву који је поднео директору Фонда за социјално осигурање војних осигураника – Београд, туженом органу поднео 15.03.2007. године, а ургенцију за доношење решења по његовом захтеву – жалби другостепеном органу упутио дана 05.04.2007. године, пре истека рока од 60 дана прописаног чланом 24. став 1. Закона о управним споровима, а да се од дана подношења ургенције туженом органу за доношење одлуке до дана подношења тужбе Врховном суду Србије, није обраћао туженом органу, то је тужилац тужбу због недоношења решења – ''ћутања администрације'', поднео пре истека рока прописаног наведеном одредбом Закона о управним споровима.

Са изнетих разлога, Врховни суд Србије је нашао да је тужба поднета пре времена, па је на основу члана 28. став 1. тачка 1. Закона о управним споровима, решио као у диспозитиву решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

дана 20.12.2007. године,У.6465/07

Записничар, Председник већа-судија,

Надежда Николић, с.р. Олга Ђуричић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

РС