U 6705/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 6705/05
29.03.2006. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Olge Đuričić, predsednika veća, Obrada Andrića i Tomislava Medveda, članova veća, sa sudskim savetnikom Biljanom Šunderić, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, koga zastupa punomoćnik AB, advokat, izjavljenoj protiv rešenja Ministarstva finansija Republike Srbije – Poreske uprave – Regionalni centar Niš, broj 430-133/05 od 13.09.2005. godine, u predmetu doprinosa, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 29.03.2006. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, žalba tužioca izjavljena protiv rešenja Ministarstva finansija Republike Srbije – Poreske uprave – Ekspoziture Bela Palanka, broj: 430-2/2482 od 29.04.2005. godine. Navedenim prvostepenim rešenjem tužiocu je, kao obvezniku doprinosa za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika, utvrđena razlika doprinosa za zdravstveno osiguranje poljoprivrednika na konačno utvrđenu osnovicu za 2004. godinu po stopi od 4% (do 30.06.2004. godine) i po stopi od 12,30% (od 01.07.2004. godine) u iznosu od 4.013,88 dinara, i akontaciona obaveza doprinosa za zdravstveno osiguranje za 2005. godinu, u iznosu od 13.558,56 dinara, koju je tužilac dužan da plaća u jednakim tromesečnim ratama (15.02.; 15.05.; 15.08. i 15.11.2003. godine), te da ukoliko to ne učini u propisanom roku, izvršiće se prinudna naplata, zajedno sa kamatom i troškovima prinudne naplate, na teret tužioca.

U tužbi podnetoj preko punomoćnika, tužilac osporava zakonitost rešenja tuženog organa zbog netačnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava. U tom smislu ističe da je korisnik starosne penzije, u prilog koje tvrdnje kao dokaz prilaže i penzijski ček za obračunati drugi deo primanja za jun 2005. godine, te da je po tom osnovu zdravstveno osiguran i on i njegova supruga BB. Dalje ukazuje da, kako su i on i supruga oduvek bili osigurani po drugom osnovu, to nisu ispunjeni zakonski uslovi da bude zadužen doprinosom za obavezno zdravstveno osiguranje po osnovu poljoprivrede za suprugu, kao člana domaćinstva, tim pre što se nikada nisu bavili poljoprivredom. Smatrajući da je dvostrukim oporezivanjem povređen Zakon o zdravstvenom osiguranju na njegovu štetu, predlaže da sud tužbu uvaži, a osporeno rešenje poništi.

U odgovoru na tužbu, tuženi organ ostao je u svemu pri razlozima iznetim u obrazloženju osporenog rešenja i predložio da sud tužbu odbije kao neosnovanu.

Nakon razmatranja spisa predmeta, navoda tužbe i odgovora na tužbu, kao i po oceni zakonitosti osporenog rešenja u smislu odredbe člana 39. stav 1. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ" br.46/96), Vrhovni sud Srbije je našao:

Tužba nije osnovana.

Iz spisa predmeta ove upravne stvari proizlazi da je u postupku koji je prethodio donošenju osporenog rešenja, na osnovu priloženih kopija Prijave za korisnike zdravstvene zaštite zemljoradnika br. 100 od 16.01.2003. godine, a u kojoj je kao član domaćinstva tužioca prijavljena supruga BB, prvostepeni organ nesumnjivo utvrdio da je supruga tužioca prijavljena na zdravstveno osiguranje kod Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, da joj je utvrđeno svojstvo osiguranika, kao članu domaćinstva tužioca, te da to zdravstveno osiguranje nije odjavljeno, pa se stoga tužilac, kao nosilac domaćinstva smatra obveznikom plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje, sa kojih razloga je tužiocu utvrdio obavezu kao u dispozitivu ožalbenog prvostepenog rešenja.

Odredbom člana 8. stav 1. tačka 10. Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik Republike Srbije", br.18/92 ... 80/02), propisano je da su obavezno osigurana lica prema ovom Zakonu zemljoradnici koji se bave poljoprivredom, ako nisu osigurani po drugom osnovu, dok je odredbom člana 9. stav 1. istog Zakona, propisano da se prava iz zdravstvenog osiguranja obezbeđuju i članovima porodice lica iz člana 8. tač. 1. do 9. i tač. 11. do 16., osim članova porodice stranih državljana za vreme školovanja ili stručnog usavršavanja na teritoriji Republike, kao i članovima domaćinstava lica iz člana 8. tačka 10. ovog Zakona, ako nisu zdravstveno osigurana po svom osnovu. Takođe je, odredbom člana 65. stav 2. napred navedenog Zakona propisano da svojstvo osiguranog lica utvrđuje Filijala Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, na osnovu prijave na zdravstveno osiguranje.

Kod ovakvog činjeničnog i pravnog stanja stvari, pravilno je postupio tuženi organ kada je osporenim rešenjem odbio žalbu tužioca izjavljenu protiv prvostepenog rešenja, s obzirom na to, da je u postupku kod prvostepenog organa na pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje, pravilno primenjeno materijalno pravo, kada je tužiocu utvrđena obaveza kao u dispozitivu tog prvostepenog rešenja. Ovo stoga što je tužilac prijavio svoju suprugu BB, kao člana svog porodičnog domaćinstva na zdravstveno osiguranje, a to zdravstveno osiguranje nije odjavio, pa se stoga tužilac ima smatrati obveznikom plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje za prijavljene članove svog domaćinstva, sve dok istu ne odjavi kod nadležne filijale – ispostave Zavoda, kada prestaje i obaveza plaćanja predmetnog doprinosa.

Tuženi organ je cenio i navode tužbe da se ovakvim obavezivanjem, tužilac dovodi u zaduženje po dva osnova, pa je našao da ovi navodi nisu od uticaja na ocenu zakonitosti osporenog rešenja tuženog organa, jer sve dok zdravstveno osiguranje ne bude odjavljeno, tužilac će se smatrati obveznikom plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje za prijavljene članove svog domaćinstva.

Sa napred navedenih razloga, nalazeći da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužioca, Vrhovni sud Srbije je primenom odredbe člana 41. stav 2. u vezi člana 38. stav 2. Zakona o upravnim sporovima odlučio kao u dispozitivu ove presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 29.03.2006. godine, U.br.6705/05

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Biljana Šunderić, s.r. Olga Đuričić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

IJ