U 6833/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 6833/05
28.02.2006. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Danice Bogdanović, predsednika veća, Gordane Džakula i Vere Pešić, članova veća, sa savetnikom suda Radojkom Marinković, kao zapisničarem, rešavajući u sporu po tužbi tužioca \"AA", \"BB", \"VV" i \"GG", protiv tuženog Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa, iz Beograda, Ul. Nušićeva br. 4, radi poništaja zaključka tuženog br. 011-57/05-05 od 31.08.2005. godine, u pravnoj stvari odlučivanja da li postoji povreda Zakona o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 28.02.2006. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim zaključkom obustavljen je postupak pokrenut zaključkom tuženog br. 011-57/05-05 od 27.07.2005. godine za odlučivanje da li je DD, na funkciji zamenika ministra u Ministarstvu za kapitalne investicije Republike Srbije povredila Zakon.

U postupku prethodnog ispitivanja tužbe Vrhovni sud Srbije nalazi da osporeni zaključak nije upravni akt u smislu odredbe čl. 6. Zakona o upravnim sporovima ("Sl. list SRJ" br. 46/96) i da su, stoga, ispunjeni uslovi propisani odredbom čl. 28. st. 1. istog Zakona da se tužba odbaci.

Iz osporenog zaključka proizlazi da je na osnovu odredbe čl. 23. i čl. 24. Zakona o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija ("Sl. glasnik RS" br. 43/2004) obustavljen postupak za odlučivanje, koji je pokrenut zaključkom tuženog br. 011-57/05-05 od 27.07.2005. godine, da li je DD, na funkciji zamenika ministra u Ministarstvu za kapitalne investicije Republike Srbije povredila navedeni Zakon.

U postupku, u kome je donet osporeni zaključak, odlučuje se, na osnovu odredbe čl. 24. Zakona o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija o tome da li postoji povreda ovog Zakona u vršenju javne funkcije od strane funkcionera, u odnosu na koga se taj postupak vodi. Na osnovu odredbe čl. 25. navedenog Zakona, funkcioneru za koga se utvrdi da je povredio ovaj Zakon, može se izreći neka od mera propisana tom odredbom i to mera nejavnog upozorenja, mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje, mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona, mera javnog objavljivanja preporuke da podnese ostavku. Vrsta mere koja se može izreći funkcioneru, na osnovu odredbe čl. 25. Zakona o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija, između ostalog zavisi od toga da li je funkcioner postavljen ili imenovan, izabran na javnu funkciju neposredno od građana ili ga je na javnu funkciju izabrao organ koji je neposredno izabran od građana.

Vrhovni sud Srbije nalazi da mere propisane odredbom člana 25. Zakona o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija ("Sl. glasnik RS" br. 43/2004), koje se u postupku propisanom odredbom čl. 24. istog Zakona, mogu izreći funkcioneru u odnosu na koga se postupak vodi, su moralne prirode, i njima se ne rešava o pravu ili obavezi lica u kakvoj upravnoj stvari.

Kako je odredbom čl. 6. st. 2. Zakona o upravnim sporovima propisano da upravni akt u smislu ovog Zakona jeste akt kojim državni organ i preduzeće ili druga organizacija u vršenju javnih ovlašćenja rešava o određenom pravu ili obavezi fizičkog lica ili pravnog lica ili druge stranke u upravnoj stvari, to odluke kojima se izriču navedene mere, funkcioneru koji vrši javnu funkciju, u postupku propisanom odredbom čl. 24. Zakona o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija, nemaju karakter upravnog akta u smislu navedene odredbe čl. 6. st. 2. ZUS-a.

Obzirom na navedeno Vrhovni sud Srbije nalazi da osporeni zaključak tuženog nije donet u kakvoj upravnoj stvari, te nije upravni akt u smislu odredbe čl. 6. st. 2. ZUS-a. Kako se upravni spor na osnovu odredbe čl. 6. st. 1. ZUS-a može voditi samo protiv upravnog akta, to je odlučeno kao u dispozitivu ovog rešenja na osnovu odredbe čl. 28. st. 1. tač. 2. istog Zakona.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

Dana 28.02.2006. godine, U. 6833/05

Zapisničar Predsednik veća – sudija

Radojka Marinković,s.r. Danica Bogdanović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

SK