У 6833/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 6833/05
28.02.2006. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Данице Богдановић, председника већа, Гордане Џакула и Вере Пешић, чланова већа, са саветником суда Радојком Маринковић, као записничарем, решавајући у спору по тужби тужиоца "АА", "ББ", "ВВ" и "ГГ", против туженог Републичког одбора за решавање о сукобу интереса, из Београда, Ул. Нушићева бр. 4, ради поништаја закључка туженог бр. 011-57/05-05 од 31.08.2005. године, у правној ствари одлучивања да ли постоји повреда Закона о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција, у нејавној седници већа одржаној дана 28.02.2006. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Тужба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним закључком обустављен је поступак покренут закључком туженог бр. 011-57/05-05 од 27.07.2005. године за одлучивање да ли је ДД, на функцији заменика министра у Министарству за капиталне инвестиције Републике Србије повредила Закон.

У поступку претходног испитивања тужбе Врховни суд Србије налази да оспорени закључак није управни акт у смислу одредбе чл. 6. Закона о управним споровима ("Сл. лист СРЈ" бр. 46/96) и да су, стога, испуњени услови прописани одредбом чл. 28. ст. 1. истог Закона да се тужба одбаци.

Из оспореног закључка произлази да је на основу одредбе чл. 23. и чл. 24. Закона о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција ("Сл. гласник РС" бр. 43/2004) обустављен поступак за одлучивање, који је покренут закључком туженог бр. 011-57/05-05 од 27.07.2005. године, да ли је ДД, на функцији заменика министра у Министарству за капиталне инвестиције Републике Србије повредила наведени Закон.

У поступку, у коме је донет оспорени закључак, одлучује се, на основу одредбе чл. 24. Закона о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција о томе да ли постоји повреда овог Закона у вршењу јавне функције од стране функционера, у односу на кога се тај поступак води. На основу одредбе чл. 25. наведеног Закона, функционеру за кога се утврди да је повредио овај Закон, може се изрећи нека од мера прописана том одредбом и то мера нејавног упозорења, мера јавног објављивања препоруке за разрешење, мера јавног објављивања одлуке о повреди закона, мера јавног објављивања препоруке да поднесе оставку. Врста мере која се може изрећи функционеру, на основу одредбе чл. 25. Закона о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција, између осталог зависи од тога да ли је функционер постављен или именован, изабран на јавну функцију непосредно од грађана или га је на јавну функцију изабрао орган који је непосредно изабран од грађана.

Врховни суд Србије налази да мере прописане одредбом члана 25. Закона о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција ("Сл. гласник РС" бр. 43/2004), које се у поступку прописаном одредбом чл. 24. истог Закона, могу изрећи функционеру у односу на кога се поступак води, су моралне природе, и њима се не решава о праву или обавези лица у каквој управној ствари.

Како је одредбом чл. 6. ст. 2. Закона о управним споровима прописано да управни акт у смислу овог Закона јесте акт којим државни орган и предузеће или друга организација у вршењу јавних овлашћења решава о одређеном праву или обавези физичког лица или правног лица или друге странке у управној ствари, то одлуке којима се изричу наведене мере, функционеру који врши јавну функцију, у поступку прописаном одредбом чл. 24. Закона о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција, немају карактер управног акта у смислу наведене одредбе чл. 6. ст. 2. ЗУС-а.

Обзиром на наведено Врховни суд Србије налази да оспорени закључак туженог није донет у каквој управној ствари, те није управни акт у смислу одредбе чл. 6. ст. 2. ЗУС-а. Како се управни спор на основу одредбе чл. 6. ст. 1. ЗУС-а може водити само против управног акта, то је одлучено као у диспозитиву овог решења на основу одредбе чл. 28. ст. 1. тач. 2. истог Закона.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ,

Дана 28.02.2006. године, У. 6833/05

Записничар Председник већа – судија

Радојка Маринковић,с.р. Даница Богдановић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

СК