U 6881/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 6881/05
13.04.2006. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Ljubodraga Pljakića, predsednika veća, Dragana Skoka i Dušanke Marjanović, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog suda Srbije Ružom Urošević, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, čiji je punomoćnik AB, advokat, protiv rešenja Ministarstva za kapitalne investicije – Raški okrug iz Kraljeva, broj 220-351-00035/2005-04 od 21.06.2005. godine, u predmetu građevinskom, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 13.04.2006. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE UVAŽAVA i PONIŠTAVA rešenje Ministarstva za kapitalne investicije – Raški okrug iz Kraljeva, broj 220-351-00035/2005-04 od 21. 06. 2005. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Pobijanim rešenjem, odbijena je žalba tužioca izjavljena protiv rešenja Odeljenja za urbanizam, stambeno komunalne poslove i građevinarstvo Opštinske uprave opštine Kruševac broj 350-7023/2003-01 od 05. 01. 2005. godine, kojim rešenjem je poništen akt o urbanističkim uslovima broj 350-7023/2003 od 03. 06. 2004. godine za izgradnju stambenog objekta na parceli kp br. aa KO BB u VV, tužioca kao investitora.

Tužilac je u tužbi osporio zakonitost rešenja tuženog organa ističući da se zasniva na pogrešnom i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju i na pogrešnoj primeni materijalnog prava. Smatra da nisu ispunjeni uslovi za poništaj rešenja u smislu odredbe člana 257. tačka 5. ZUP-a na koju se pozivaju i upravni organi, obzirom da su utvrdili da je akt o urbanističkim uslovima izdat suprotno opštinskoj odluci, a ne zakonu. Takođe, ističe i da se postavlja pitanje primene i vremenskog važenja Odluke o privremenim pravilima građenja opštine Kruševac ("Službeni list opštine Kruševac" 5/03 i 7/03), jer je ova odluka doneta suprotno odredbi člana 168. stav 2. Zakona o planiranju i izgradnji sa ograničenim trajanjem važenja, do donošenja urbanističkog plana opštine. Predlaže da sud tužbu uvaži i poništi osporeno rešenje.

U odgovoru na tužbu, tuženi organ je ostao pri razlozima iz obrazloženja osporenog rešenja sa predlogom da Vrhovni sud Srbije tužbu tužioca odbije kao neosnovanu.

Pošto je razmotrio tužbu, odgovor na tužbu i sve spise ovoga spora, Vrhovni sud Srbije je našao da je tužba tužioca osnovana.

Osnovano se tužbom tužioca ukazuje na nezakonitost rešenja tuženog organa.

Iz spisa ove upravne stvari se vidi da je prvostepeni organ, postupajući po rešenju urbanističke inspekcije kojim joj je naloženo da poništi akt o urbanističkim uslovima za izgradnju stambenog objekta na parceli kp br. 1910/1 KO Ćelije, čiji je investitor tužilac, doneo rešenje kojim je poništio izdate urbanističke uslove za gradnju objekta, sa pozivom na odredbu člana 126. Odluke o izmeni i dopuni Odluke o privremenim pravilima građenja ("Službeni list opštine Kruševac" broj 7/2003), nalazeći da je akt o izdatim urbanističkim uslovima u suprotnosti sa citiranom odlukom, pa su se stekli uslovi iz člana 257. tačka 5. ZUP-a da se ovaj akt oglasi ništavim. Po izjavljenoj žalbi tužioca, tuženi organ je doneo osporeno rešenje kojim je žalbu odbio kao neosnovanu.

Odredbom člana 257. tačka 5. ZUP-a, na koju odredbu se pozvao prvostepeni organ prilikom donošenja svog rešenja, predviđeno je da se ništavim oglašava rešenje koje sadrži nepravilnost koja je po nekoj izričitoj zakonskoj odredbi predviđena kao razlog ništavosti.

Obzirom da je prvostepeni organ razlog ništavosti izdatih urbanističkih uslova našao u opštinskoj odluci, a ne u nekoj izričitoj zakonskoj odredbi, to se nisu stekli uslovi za oglašavanje rešenja ništavim u smislu odredbe člana 257. tačka 5. ZUP-a.

Razlozi iz obrazloženja prvostepenog rešenja da je to rešenje doneto po nalogu urbanističkog inspektora ne menjaju zaključak suda da nisu ispunjeni zakonski uslovi za oglašavanje rešenja ništavim.

Sa iznetih razloga, očigledno je donošenjem osporenog rešenja kojim je odbijena žalba tužioca u upravnom postupku, povređen zakon na štetu tužioca, pa je Vrhovni sud tužbu uvažio i poništio osporeno rešenje odlučujući kao u dispozitivu presude u smislu člana 38. stav 2. u vezi člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, a u novom postupku tuženi organ je vezan primedbama suda i pravnim shvatanjem iz ove presude u smislu člana 61. istog Zakona.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 13. 04. 2006. godine, U. broj 6881/05

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Ruža Urošević, s.r. Ljubodrag Pljakić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić