У 6881/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 6881/05
13.04.2006. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Љубодрага Пљакића, председника већа, Драгана Скока и Душанке Марјановић, чланова већа, са саветником Врховног суда Србије Ружом Урошевић, као записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиоца АА, чији је пуномоћник АБ, адвокат, против решења Министарства за капиталне инвестиције – Рашки округ из Краљева, број 220-351-00035/2005-04 од 21.06.2005. године, у предмету грађевинском, у нејавној седници већа одржаној дана 13.04.2006. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ УВАЖАВА и ПОНИШТАВА решење Министарства за капиталне инвестиције – Рашки округ из Краљева, број 220-351-00035/2005-04 од 21. 06. 2005. године.

О б р а з л о ж е њ е

Побијаним решењем, одбијена је жалба тужиоца изјављена против решења Одељења за урбанизам, стамбено комуналне послове и грађевинарство Општинске управе општине Крушевац број 350-7023/2003-01 од 05. 01. 2005. године, којим решењем је поништен акт о урбанистичким условима број 350-7023/2003 од 03. 06. 2004. године за изградњу стамбеног објекта на парцели кп бр. аа КО ББ у ВВ, тужиоца као инвеститора.

Тужилац је у тужби оспорио законитост решења туженог органа истичући да се заснива на погрешном и непотпуно утврђеном чињеничном стању и на погрешној примени материјалног права. Сматра да нису испуњени услови за поништај решења у смислу одредбе члана 257. тачка 5. ЗУП-а на коју се позивају и управни органи, обзиром да су утврдили да је акт о урбанистичким условима издат супротно општинској одлуци, а не закону. Такође, истиче и да се поставља питање примене и временског важења Одлуке о привременим правилима грађења општине Крушевац ("Службени лист општине Крушевац" 5/03 и 7/03), јер је ова одлука донета супротно одредби члана 168. став 2. Закона о планирању и изградњи са ограниченим трајањем важења, до доношења урбанистичког плана општине. Предлаже да суд тужбу уважи и поништи оспорено решење.

У одговору на тужбу, тужени орган је остао при разлозима из образложења оспореног решења са предлогом да Врховни суд Србије тужбу тужиоца одбије као неосновану.

Пошто је размотрио тужбу, одговор на тужбу и све списе овога спора, Врховни суд Србије је нашао да је тужба тужиоца основана.

Основано се тужбом тужиоца указује на незаконитост решења туженог органа.

Из списа ове управне ствари се види да је првостепени орган, поступајући по решењу урбанистичке инспекције којим јој је наложено да поништи акт о урбанистичким условима за изградњу стамбеног објекта на парцели кп бр. 1910/1 КО Ћелије, чији је инвеститор тужилац, донео решење којим је поништио издате урбанистичке услове за градњу објекта, са позивом на одредбу члана 126. Одлуке о измени и допуни Одлуке о привременим правилима грађења ("Службени лист општине Крушевац" број 7/2003), налазећи да је акт о издатим урбанистичким условима у супротности са цитираном одлуком, па су се стекли услови из члана 257. тачка 5. ЗУП-а да се овај акт огласи ништавим. По изјављеној жалби тужиоца, тужени орган је донео оспорено решење којим је жалбу одбио као неосновану.

Одредбом члана 257. тачка 5. ЗУП-а, на коју одредбу се позвао првостепени орган приликом доношења свог решења, предвиђено је да се ништавим оглашава решење које садржи неправилност која је по некој изричитој законској одредби предвиђена као разлог ништавости.

Обзиром да је првостепени орган разлог ништавости издатих урбанистичких услова нашао у општинској одлуци, а не у некој изричитој законској одредби, то се нису стекли услови за оглашавање решења ништавим у смислу одредбе члана 257. тачка 5. ЗУП-а.

Разлози из образложења првостепеног решења да је то решење донето по налогу урбанистичког инспектора не мењају закључак суда да нису испуњени законски услови за оглашавање решења ништавим.

Са изнетих разлога, очигледно је доношењем оспореног решења којим је одбијена жалба тужиоца у управном поступку, повређен закон на штету тужиоца, па је Врховни суд тужбу уважио и поништио оспорено решење одлучујући као у диспозитиву пресуде у смислу члана 38. став 2. у вези члана 41. став 2. Закона о управним споровима, а у новом поступку тужени орган је везан примедбама суда и правним схватањем из ове пресуде у смислу члана 61. истог Закона.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

Дана 13. 04. 2006. године, У. број 6881/05

Записничар Председник већа-судија

Ружа Урошевић, с.р. Љубодраг Пљакић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

МЂ